petak 8. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Obezbeđeni anestetici za operacije u KCV

Obezbeđeni anestetici za operacije u KCV

NOVI SAD - Problem nestašice lokalnih anestetika u Kliničkom centru Vojvodine je rešen i biće nastavljene sve male hirurške intervencije koje su bile odložene, javio je Radio 021.

Portparolka tog centra Jelena Jurišin je kazala da je obustava manjih hirurških intervencija u hirurškim salama Poliklinike KC Vojvodine bila privremena i da su sada obezbeđene neophodne količine anestetika. Ona je dodala da će svi pacijenti koji su vraćeni iz tog centra zbog odlaganja operacija biti obavešteni o novom terminu kada će biti obavljena intervencija.

Prethodno je iz Kliničkog centra Vojvodine saopšteno da ta zdravstvena ustanova ima deficit lokalnih anestetika i da su do daljeg odložene manje hirurške intervencije.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je za nestašicu lokalnih anestetika saznao od novinara, a da je nabavka lekova i ostalog sanitetskog materijala u nadležnosti Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije. On je prokomentarisao da je "moguće da nije blagovremeno raspisan tender za nabavku".

Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović je izjavio za B92 da nije poznato šta je uzrok nestašice lokalnih anestetika u Kliničkom centru Vojvodine, ali da za sada nema nestašica u drugim ustanovama u Srbiji.

Lokalni anestetici spadaju u grupu lekova sa takozvane "B" liste, odnosno onih koji se nabavljaju tenderskim procedurama koje sprovodi sama zdravstvena ustanova. To znači da je zdravstvena ustanova bila u obavezi da tenderskom procedurom nabavi anestetike u neophodnim količinama. Vuksanović je podsetio da RZZO redovno isplaćuje novac za snabdevanje takvih medikamenata.