petak 8. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Minimalna cena rada 97 dinara po satu

Minimalna cena rada 97 dinara po satu

BEOGRAD - Udruženje "Poslodavac" uputiće Vladi Srbije, sindikatima i javnosti predlog da minimalna cena rada u zemlji bude 97 ili 98 dinara po satu a neoporezivi iznos zarade 8.406,50 dinara.

Prema prvom predlogu da minimalna cena rada bude 97 dinara po satu i da se poveća neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 7.310 dinara na 8.406,50 dinara troškovi poslodavca za isplatu bruto zarade bi se uvećali za 293,48 dinara, čulo se na Upravnom odboru (UO) udruženja "Poslodavac".

Drugi predlog je da minimalna cena rada bude 98 dinara a neoporezivi deo zarade takođe 8.406,50 dinara čime bi se troškovi poslodavaca uvećali za 584,44 dinara u odnosu na trenutne troškove.

Na UO tog udruženja čulo se da su ti predlozi dati s ciljem da se u ovoj godini očuvaju postojeća radna mesta i da se privreda ne optereti previše. Miodrag Kostić predsednik UO udruženja "Poslodavac", koje broji oko 42.500 poslodavaca u zemlji, kazao je da se postupak stečaja u Srbiji ne odvija dovoljno brzo iako je dobro zamišljen. On je ukazao na problem zaposlenih u preduzećima u kojima je pokrenut stečajni postupak koji mesecima zbog toga ne primaju zarade.

Zato treba iznaći model da se takvo stanje prevaziđe i da radnici ipak dobijaju izvesna sredstva, istakao je Kostić.

On je podvukao da bi ove godine zbog opšte situacije u privredi, pada proizvodnje, problema sa likvidnošću i drugo, bez posla moglo da ostane još 200.000 ljudi.

Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe je kazao da je Hrvatska narodna banka pre tri sedmice umanjila obaveznu rezervu bankama ako ulažu u prerađivačku industriju i da bi i u Srbiji moglo da se razmišlja u tom pravcu. Za oporavak privrede i veću zaposlenost koja se pokazala kao veliki problem u zemlji potrebno je i da Vlada Srbije ponudi mere koje će stimulisati pojedince da se bave poljoprivredom, i da se iskoristi šansa izvoza u Rusiju a jedna od mera bi mogli da budu dugoročni krediti, rekao je Spasojević.

Na skupu se čulo i da je zemlji potrebna pre svega Razvojna banka ali i Agrarna banka.