petak 8. mart 2013.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Republički ombudsman: Dame, srećan vam 8. mart!

Republički ombudsman: Dame, srećan vam 8. mart!

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković čestitao je danas svim građankama 8. mart, dan kojim se obeležava težnja ka rodnoj ravnopravnosti.

Janković je naveo da će u ovoj godini, od mnogih oblasti u kojima još nema suštinske ravnopravnosti muškaraca i žena, posebno pratiti kako se ostvaruje zaštita trudnica i porodilja na poslu i koliko se uspešno preduzimaju mere protiv rodno zasnovanog nasilja.

Republički ombudsman će zbog toga pojačati kontrolu rada organa vlasti u obezbeđivanju isplate naknade za vreme trudničkog bolovanja, porodiljskog odustva i odsustva radi nege deteta i zaštite od otkaza za vreme trudnoće, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zaštitnik građana istakao je da mu Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike nije, u skladu sa zakonskom obavezom, odgovorilo koje je konkretne mere, kao nadležni državni organ, preduzelo ili planira da preduzme da bi se popravio položaj trudnica i porodilja na tržištu rada.

Zaštitnik građana je naveo da je sa žaljenjem primio vest o smanjivanju kvote za upis žena na Vojnu akademiju, a posebno smatra nepravilnim da se konkursom ograničava, umesto da se podstiče prijem žena. "U konkursu za Vojnu akademiju stoji da će biti primljeno 'do 15 odsto kandidata ženskog pola', umesto da se utvrdi najniži procenat za prijem kadetkinja koji garantuje bar minimalnu zastupljenost žena", rekao je ombudsman.

Zaštitnik je istakao da veruje da takve situacije neće biti obeležje narednog perioda, ali da će oštro upozoravati na nepravilnosti i neefikasnost državnih organa u preduzimanju mera na uspostavljanju pune rodne ravnopravnosti.