utorak 7. oktobar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Višak imovine za vojne stanove

U BEŽANIJSKOJ KOSI 26 PRIPADNIKA VOJSKE DOBILO STANOVE

Višak imovine za vojne stanove

Šutanovac ponudio opštinama razmenu ili prodaju vojnih objekata za stanove

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je juče bivšim i sadašnjim pripadnicima sistema odbrane ključeve 26 stanova u naselju Bežanijska kosa i najavio da će na toj lokaciji do kraja 2009. biti završeno više od 480 stanova.

Posle uručenja ključeva pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, od kojih je većina u penziji, Šutanovac je rekao da će do kraja ove godine u tom beogradskom naselju biti završeno više od 80 stanova, preneo je Tanjug.

On je najavio da će u istom naselju do kraja 2009. godine biti završeno više od 400 stanova, kao i da će se stanovi graditi i na drugim lokacijama širom Srbije. Šutanovac je naveo da je uputio pismo predstavnicima lokalnih samouprava koje su zainteresovane za razmenu ili kupovinu viška vojne imovine sadržane u „Master planu“ - dokumentu koji sadrži spisak nepotrebne vojne imovine.

On je rekao da je više stotina pripadnika vojske angažovano na obezbeđivanju viškova vojne imovine, što stvara veliki trošak i dodao da se pregovara i s Građevinskom direkcijom u vezi s prodajom i razmenom nepotrebne imovine za stanove.

Šutanovac je izrazio nezadovoljstvo tempom prodaje viškova vojne imovine, objasnivši da su za taj posao nadležna i druga ministarstva i lokalne poreske uprave, a ne Ministarstvo odbrane.

On je ukazao i na mogućnost korišćenja subvencionisanih stambenih kredita za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ocenivši da se time stvara model obezbeđivanja stanova za 21. vek.

Ministar odbrane je naveo da je od oko 400 pripadnika sistema odbrane koji su konkurisali za te stambene kredite njih više od 80 već dobilo odobrenje. On je izrazio uverenje da će se taj trend nastaviti i da će angažovani u kompletnom sistemu odbrane imati plate od kojih će moći da otplaćuju povoljne kredite. Izgradnja stanova na Bežanijskoj kosi počela je još 1992. i više puta je prekidana, a nastavljena je, naredbom Šutanovca, krajem 2007. godine.

Krajem avgusta, u istom naselju, Šutanovac je uručio pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ključeve 45 stanova, podsetivši da je u proteklih 12 meseci podeljeno više od 120 stanova.

Ključne reči: