sreda 7. jul 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nisu davane prekomerne doze citostatika

Nisu davane prekomerne doze citostatika

BEOGRAD - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da u Institutu za onkologiju i radiologiju nisu davane prekomerne doze citostatika i da su pacijenti lečeni u skladu sa svim međunarodnim pravilima.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da u Institutu za onkologiju i radiologiju nisu davane prekomerne doze citostatika i da su pacijenti lečeni u skladu sa svim međunarodnim pravilima.

Vandrednom proverom kvaliteta rada u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, utvrđeno je da su se svi pacijenti lečili u skladu sa vrstom bolesti, po propisanim dozama i po međunarodno prihvaćenim protokolima i standardima, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Milosavljević je novinarima rekao da su svim pacijentima citostatici davani u skladu sa dijagnozama i u kombinacijama koje su propisane i opšteprihvaćene.

Ministar je naveo da je vanredna provera, koju su sproveli inspektori i eksperti, obuhvatila i analizu istorije bolesti od 2003. do 2010. godine i da prilikom te provere nisu utvrđene nikakve neparavilnosti u radu.

"Primenjivali su se protokoli u skladu sa pravilima struke", naglasio je Milosavljević, nakon uručivanja stipendija za nove metode lečenja.

Ministarstvo zdravlja je naložilo 1. jula vanrednu inspekciju rada u Institutu za onkologiju posle hapšenja direktora te ustanove Nenada Borojevića, njegovih saradnika, predstavnika farmaceutskih kompanija i distributera lekova pod sumnjom da su umešani u malverzacije u vezi sa nabavkom citostatika.

Ministar je poručio građanima da ogroman broj lekara u Srbiji radi svoj posao savesno i korektno, uz ocenu, da se jednom poljuljano poverenje u sistem, teško vraća.