četvrtak 7. maj 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Svinjski grip stigao na Kosovo?

UZBUNA ZBOG DEVOJKE KOJA JE DOPUTOVALA IZ ŠVAJCARSKE I PREMINULA U PRIŠTINI

Svinjski grip stigao na Kosovo?

BEOGRAD - Ukoliko se ispostavi da je pacijentkinja koja je stigla iz Švajcarske i preminula u Prištini bolovala od svinjskog gripa i pri tom putovala preko uže Srbije, Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije naložiće hitno reagovanje, što pre svega podrazumeva proveru mesta na kojima je bila i ljudi s kojima je stupala u kontakt.
Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije u toku pandemije svinjskog gripa kako za Glas kaže njen član Branislav Tiodorović, prati nastalu situaciju, a ukoliko se ispostavi da je ipak reč o zarazi novog gripa tipa A - H1N1, pokrenuće se nove mere, što pre svega podrazumeva utvrđivanje da li je obolela putovala kroz Srbiju.

Simptomi

Kako je na konferenciji za štampu održanoj juče u Prištini saopštio direktor Instituta Naser Ramadani, pacijentkinja za koju se sumnja da je obolela od novog gripa primljena je preksinoć u hitnu službu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova sa problemima u radu srca i pluća koji su karakteristični za tu vrstu gripa.

Opušteni turisti

Srpski turisti, njih devetoro, koji su se u vreme izbijanja epidemije meksičkog gripa nalazili u Meksiku stigli su juče oko podne iz Londona u Beograd, preplanuli i nasmejani, a pošto grip nisu imali „ni u mislima“ iznenadio ih je doček velikog broja novinara i snimatelja na Aerodromu „Nikola Tesla“. Svi turisti su posle sletanja iz Londona prošli uobičajenu sanitarnu kontrolu, ali su pri susretu sa rođacima odmah prekršili upozorenje da se ne grle i ljube.
Načelnik sanitarne inspekcije Goran Nikolić kaže da su turisti iz Meksika prošli sanitarnu kontrolu, kao i ostali putnici.
- Ovo je prva grupa turista koja je boravila u zemljama koje su zahvaćene gripom. Ukupno je stiglo osam turista i vođa puta. Porazgovarali smo sa njima i niko od njih nije imao simptome koji bi ukazivali na meksički grip. Iako su oni već 10 dana boravili na Kubi što znači da su prošli period inkubacije od sedam dana, upozorili smo ih da ukoliko osete neke simptome da se telefonom jave na broj koji smo im dali. Nije preporučljivo da idu u domove zdravlja jer bi tako mogli virus da prenesu drugima - kaže Nikolić.    S. T.


- Od Svetske zdravstvene organizacije dobićemo tačne podatke o oboleloj, odnosno kuda se kretala na putu od Švajcarske do Kosova. Ukoliko se ispostavi da je išla kroz našu zemlju sprovešćemo vanrednu kontrolu na mestima u našoj zemlji gde se eventualno našla - granični prelazi, moteli. Moraćemo potpuno da rekonstruišemo njeno kretanje, kako bi znali s kim je stupala u kontakt. Te ljude bi zatim podvrgli zdravstvenoj kontroli - kaže Tiodorović.
Prema njegovim rečima, najverovatnije se radi o lažnoj uzbuni, ali u svakom slučaju treba sačekati laboratorijske nalaze.
- Činjenica da je preminula Albanka doputovala iz Švajcarske u kojoj je registrovan samo jedan oboleli umanjuje mogućnost da se radi o svinjskom gripu. U svakom slučaju sanitarna inspekcija na administrativnom prelazu na Kosovo sprovodi kontrolu kao i na svim ostalim granicama - dodaje Tiodorović.
Sa Institutom za zdravlje u Prištini, kako Tiodorović kaže, u kontaktu je i Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, koji koordinira sa Radnom grupom Ministarstva zdravlja Srbije u toku pandemije.
U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova u Prištini preminula je pacijentkinja za koju se sumnja da je obolela od novog meksičkog gripa, javila je juče Radiotelevizija Kosovo. Iako su prve analize pokazale negativne rezultate na postojanje gripa, očekuju se dodatni rezultati.
Zvaničnici Nacionalnog instituta za zdravlje su saopštili da se 27-godišnja devojka iz Stubline kod Vitine, koja je lečena u Urgentnoj klinici, pod sumnjom da je obolela od emobolije pluća, vratila pre nedelju dana iz Švajcarske.
Institut za zdravlje je, kako je preneto, preduzeo sve bezbednosne mere, a lekari Univerzitetskog kliničkog centra Kosova savetuju da se koriste maske.   

Komentari

Ta gripa se samo širi preko flatulencije, ako se nađes pokraj čoveka sa vetrom onda beži od njega ili nosi masku!
A to nije ništa novo, nego kao što je ekonomska kriza to je namerno podmetnuto. He, he, he,

NAJ BOLJI NACIN DA SE NEZADOVOLJNE MASE OTERAJU SA ULICA JE OVA GLUPOST OKO GRIPA. DA LI JE JASNO GOSPODI KOJI VLADAJU NASIM ZIVOTIMA DA JE AGONIJA U KOJOJ ZIVE SRBI, POSLEDNJE SKORO DVE DECENIJE ,GORA I BOLNIJA , I SMRTONOSNIJA OD BILO KAKVE EPIDEMIJE.