sreda 7. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Tender za obnovu Narodne biblioteke u maju

Tender za obnovu Narodne biblioteke u maju

BEOGRAD - Tender za nastavak radova na rekonstrukciji Narodne biblioteke Srbije trebalo bi da bude raspisan u maju, a očekuje se kredit Evropske investicione banke, izjavila je zamenica direktora te nacionalne kulturne ustanove Vesna Injac.
Potrebno je da se obavi još 30 odsto radova na obnovi Narodne biblioteke Srbije, jer je 70 procenata već urađeno, rekla je Injacova, povodom 69-godišnjice uništenja te nacionalne kulturne ustanove, koja je izgorela do temelja prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

- Narodna biblioteka Srbije je neposredno pred bombardovanje raspolagala fondom od oko 300.000 knjiga i 1.390 ćiriličnih rukopisnih knjiga, povelja i drugih spisa iz 12, 13. i 14. veka- podsetila je Injacova i istakla da Narodna biblioteka Srbije danas raspolaže sa pet miliona bibliotečkih jedinica i dva miliona knjiga, Injacova je navela da u toj ustanovi radi 260 zaposlenih i da dnevno opslužuje oko 1.000 korisnika.

Ona je dodala da Narodna biblioteka Srbije dnevno opslužuje i 10.000 virtuelnih korisnika, odnosno četiri miliona godišnje.