sreda 7. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > "Povorka ponosa" ove godine?!

"Povorka ponosa" ove godine?!

"Labris": Ako država pokaže spremnost i političku volju da ispuni obećanja koja je dala posle zabrane povorke 19. septembra 2009. godine, ona bi ove godine mogla biti održana

BEOGRAD - Organizacija za lezbijska ljudska prava "Labris" nije odbacila mogućnost održavanja "Povorke ponosa" ove godine ukoliko država pokaže spremnost i političku volju da ispuni obećanja koja je dala posle zabrane povorke 19. septembra 2009. godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Marija Savić iz "Labrisa" rekla je da, posle prošlogodišnjeg iskustva u pripremi Povorke, organizacija manifestacije nije toliki problem, koliko je za njeno održavanje potreban "dobar znak i politička volja" države.
Savić je objasnila da je policija dobro odradila posao prošle godine, kada je reč o pretnjama koje su upućivane aktivistima gej i lezbijskih organizacija, ali da je ceo proces "zaglavljen" u tužilaštvu.

Kada je reč o ponašanju medija, Savićeva je rekla da su u prvoj polovini 2009. godine, kada se donosio antidiskriminacioni zakon, mediji bili saveznici LGBT organizacija, što nije bio slučaj kada je reč o "Povorci ponosa", jer su bez zadrške prenosili izjave različitih organizacija uperenih protiv LGBT organizacija.
Milica Đorđević iz organizacionog odbora "Povorka ponosa 2009" rekla je da je uverena, u slučaju da se ove godine održi manifestacija, da država ne bi smela da zabrani njeno održavanje.

- Država ne bi smela da je na bilo koji način sabotira i verujem da bi spremnije i efikasnije reagovala na eventualne pretnje - rekla je Đorđevićeva.
Ona je ponovila da bi se u slučaju održavanja "Povorke ponosa 2010" šetnja morala organizovati centralnim ulicama grada, a ne na Ušću.

Majda Puača iz organizacije "Kvir Beograd" ocenila je da šest meseci pošto im je premijer Mirko Cvetković "uručio zabranu" o održavanju povorke i pošto su dobijali različite pretnje niko od onih koji su pretili aktivistima LGBT organizacija nije kažnjen.
Jovana Zorić iz Beogradskog centra za ljudska prava podsetila je da je ova organizacija pružila besplatnu pravnu pomoć LGBT organizacijama, koje su bile uključene u organizaciju "Povorke ponosa" i podnela je predstavke Ustavnom sudu Srbije i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Predstavke su podnete zbog kršenja slobode okupljanja, kršenja odredbi o zabrani diskriminacije i odredaba o pristupu pravnom leku, rekla je Zorićeva.