sreda 7. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Pljačka veka

Pljačka veka

Smanjenjem troškova zakupa mehanizacije, preko koje se godinama isisavao novac iz Kolubare, novo rukovodstvo preduzeća tokom prošle godine uštedelo 25 miliona evra

BEOGRAD - U rudarskom basenu Kolubara sprečen je lopovluk težak 25 miliona evra.

I to samo tako što je novo rukovodstvo smanjilo zakup mašina od privatnika preko kojih se godinama unazad isisavao novac!

O razmeri pljačke najbolje govore zvanični podaci Kolubare. U kabinetu direktora nam je rečeno da su prošle godine uštedeli 2,5 milijardi dinara samo smanjenjem troškova mehanizacije u odnosu na godinu pre. A pri tom, kažu, posao nije trpeo. 

- Redukovali smo troškove na svim nivoima tako da je Kolubara po pitanju bilansa uspeha prošlu godinu završila sa pozitivnim saldom većim od 200.000.000 dinara, iako je ušla u godinu sa planiranim gubitkom od 1,8 milijardi dinara. Lista smanjenih troškova je ogromna, a najvažnija stavka na njoj su troškovi mehanizacije, koji su u 2009. godini u odnosu na prethodnu smanjeni za oko 2,5 milijardi dinara. A u ovoj godini troškovi će biti preko tri milijarde niži nego 2008. godine. Od osam iznajmljenih mašina koje su ovde radile pre dve godine, sada radi samo jedna. Pri tom, posao ne trpi i proizvodni rezultati su u okviru planiranih - kažu za Kurir u kabinetu direktora Kolubare.

Dokumentacija predata tužilaštvu

Milivoje Matijašević, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije opštine Lazarevac, kaže da su oni obimnu dokumentaciju o mahinacijama u RB Kolubara dostavili nadležnom tužilaštvu.

- Reč je o ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji između Kolubare i opštine Lazarevac oko izgradnje puteva. Po tom ugovoru nadzorni organ je trebalo da imaju obe strane, ali ga je opština imala samo na papiru. Tako je Kolubara tokom 2006. i 2007. godine slala fakture za naplatu bez potpisa opštinskog nadzornog organa. A na tom poslu Kolubara je angažovala čak 229 privatnika, a kao što je poznato mnogi su bili fiktivno angažovani - rekao nam je Matijašević i dodao da je zbog ovoga bio izložen političkim pritiscima, ali da ga to sigurno neće pokolebati da istera stvar do kraja.

 

Oni su nam naglasili da je ove god po prvi put sproveden tender za angažovanje pomoćne mehanizacije na kome je posao dobila "Kolubara građevinar".

Podsećamo da je Kurir pisao da se upravo preko zakupa mehanizacije izvlači novac iz ovog preduzeća i to u režiji rukovodstva Kolubare, političara, rođaka, biznismena... Mnoge njihove mašine su bile angažovane fiktivno, po 24 sata dnevno iako nisu izlazile iz garaže. Sumnja se da je u prethodnih pet godina šteta veća od 50.000.000 evra. Država je, kako je Kurir saznao, rešila da stane na put ovoj mafiji. A najava specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića da će biti istraga protiv funkcionera u pojedinim javnim preduzećima zbog korupcije upravo se, kako smo otkrili, odnosi na ovu firmu.

Dragan Tomić, koji je bio direktor Kolubare od sredine 2004. pa do kraja 2007. godine, juče nije želeo da priča na ovu temu. Kurir je bezuspešno pokušavao da dođe i do njegovog naslednika Vladana Jovičića koji je bio direktor tokom 2008. godine i do sredine 2009. godine kad ga je nasledio sadašnji direktor Nebojša Ćeran.