nedelja 7. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sve više obolelih od raka

PORAŽAVAJUĆU STATISTIKU PORASTA MALIGNIH OBOLJENJA U PČINJSKOM OKRUGU JOŠ NE SMATRAJU POSLEDICOM NATO BOMBARDOVANJA

Sve više obolelih od raka

Prema rečima Eržike Antić, direktorke Zavoda za javno zdravlje, od karcinoma je na 100.000 stanovnika u Pčinjskom okrugu 2000. godine obolelo 352, dok je u 2007. godini taj broj dostigao 445 ljudi

VRANJE - Broj obolelih od malignih bolesti u Pčinjskom okrugu od 2000. godine raste, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju.
Prema rečima Eržike Antić, direktorke Zavoda, od karcinoma je na 100.000 stanovnika u Pčinjskom okrugu 2000. godine bilo 199 obolelih muškaraca i 153 žene, dok je u 2007. godini taj broj dostigao 247 obolelih muškaraca i 198 obolelih žena. Uprkos tim podacima, tvrdi Antić, ne može se tvrditi da je uzrok tome municija sa osiromašenim uranijumom, koju je NATO koristio za bombardovanje pet lokacija na jugu Srbije 1999. godine.

Sve više žalbi građana

Grad Vranje je prošle godine osnovao Radnu grupu za praćenje problema radioaktivnosti, zbog sve učestalijih žalbi građana da se povećanje broja obolelih od malignih bolesti u protekloj deceniji može povezati sa bombardovanjem Pljačkovice, brda iznad Vranja.
NATO pakt je municijom sa osiromašenim uranijumom gađao i dve lokacije u selu Borovac i kod sela Bratoslece, u opštini Bujanovac, kao i lokaciju kod sela Reljan, u opštini Preševo. Od 2002. do 2007. ekipe Vojske i Instituta Vinča su sa tih mesta uklonile stotine metaka i čaura metaka sa osiromašenim uranijumom, i desetine kubnih metara kontaminirane zemlje.


- Sličan porast broja obolelih od karcinoma javlja se i u nekim od drugih okruga u Srbiji sa kojima smo pravili poređenje, tako da se ne može reći da je porast oboljenja u Pčinjskom okrugu posledica radijacije - kazala je Antićeva.

Miroslav Simić, fizičar u Zavodu, navodi da od 2002. do danas nisu otkriveni tragovi radioaktivnosti u 31 uzorku vode sa brda Pljačkovice iznad Vranja, koje je NATO bombardovao municijom sa osiromašenim uranijumom, kao ni u uzorcima vode sa planine Sveti Ilija kod Vranja, udaljene deset kilometara od mesta koje je 1999. godine gađano.

- Nema prisustva osiromašenog uranijuma u uzorcima vode i radijacija je u granicama prirodne, ali da bi se napravila ozbiljnija analiza, potrebno je mnogo šire praćenje životne sredine i svega što ulazi u lanac ishrane. Za to nam je potrebna pomoć Ministarstva zdravlja - kaže Simić.

Komentari

Valjda nam je porast obolelih od karcinoma poklon od Sutanovcenih "prijatelja" koji su nam nekada bili neprijatelji.Hvala i jednima i drugima.Boze sacuvaj me od prijatelja od neprijatelja se cuvam sam.