Glas Javnosti

Švajcarska pobednik Evrovizije 2024!

Zabava
Autor: Glas javnosti

Predstavnik Švajcarske Nemo osvojio je prvo mesto u finalu "Evrovizije 2024", a naša Teja Dora zauzela je 17. mesto od 25 učesnika.

Predstavnik Švajcarske Nemo Metler sa pesmom "The Code" pobedio je u finalu "Pesme Evrovizije" u švedskom gradu Malmeu.

Drugoplasirani je bio predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja (Baby Lasagna) koji je sa pesmom "Rim tim tagi dim" osvojio 547 poena, na osnovu ukupnog glasanja žirija i gledalaca.

To nije bilo dovoljno da u napetoj završnici prestigne Nema, koji je ukupno osvojio 591 poen.

Treća je Ukrajina sa ukupno 453 poena.

Švajcarska pesma se od početka glasanja nacionalnih žirija našla na vrhu jer je od brojnih zemalja dobila maksimalnih 12 poena, što su na kraju potvrdili i glasovi gledaoca.

Nemo je u pobedničkom obraćanju poželeo "Pesmi Evrovizije" da nastavi da ide ovim putem i da se zalaže za mir.

Predstavnica Srbije Teja Dora sa pesmom "Lila ramonda" osvojila je 17. mesto od 25 izvođača.

Prilikom glasanja nacionalnih žirija, Srbija od velike većine zemalja nije dobila nijedan poen, i zauzela je tada 18. mesto sa 22 poena.

Teja Dori su Jermenija i Kipar dali pet poena, Slovenija četiri, Hrvatska tri, Danska dva, a Albanija, Irska i Portugal po jedan poen.

Srbija je dobila 32 poena od glasova gledalaca, odnosno ukupno 54 poena, što je bilo dovoljno za 17. mesto.

U revijalnom delu finalne večeri, posetioci su bili oduševljeni hologramskim nastupom čuvene švedske pop grupe ABBA. Publika je u glas pevala prvi veliki hit ove grupe - "Waterloo", sa kojim su osvojili "Evroviziju" pre pet decenija 1974. godine.

Skandali

Nastup Izraelke Eden Golan sa pemom "Hurricane" protekao je uz primetne zvižduke u dvorani. Tokom održavanja takmičenja u Malmeu proteklih dana su održani brojni propalestinski protesti. Prilikom glasanja izraelskog žirija prolamali su se zvižduci. Holanđanin Just Klajn (Joost Klein) nije nastupio u finalu, pošto je prethodno diskvalifikovan pošto je nakon drugog polufinala u četvrtak uputio preteći gest u pravcu kameramanke.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR