subota 6. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vanredna inspekcija u Pančevu

Vanredna inspekcija u Pančevu

PANČEVO - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila je vanredni inspekcijski nadzor Rafinerije nafte "Pančevo" i HIP "Petrohemije" zbog povećanih koncentracija ugljovodonika, saopštila je Inspekcija.

Kako se navodi u saopštenju, povećanje koncentracije ugljovodonika osetilo se 4. novembra, a registrovala ga je automatska merna stanica na mestu Vatrogasni dom. Pored toga, zbog povećanog broja žalbi građana na neprijatne mirise i povećanih koncentracija benzena i ukupnih ugljovodonika tokom noći 4. novembra inspekcija je obavila vanredni inspekcijski nadzor u HIP Petrohemiji i angažovala mobilnu stanicu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Tokom prepodnevnog inspekcijskog nadzora u Rafineriji nafte utvrđeno je da radi manji broj postrojenja, dok se na većem broju postrojenja sprovode remonti, kao i da je količina otpremljenih derivata u toku prethodnog dana bila znatno manja od uobičajenih. Otpadne vode Rafinerije nafte bile su dobrog kvaliteta, a takve su prihvaćene na obradu voda u Petrohemiju.

Inspekcijskim nadzorom u Petrohemiji konstatovano je da su postrojenja radila bez problema u okviru zadatih parametara, a da je prijem primarnog benzina iz Rafinerije završen u ranim jutarnjim satima 4. novembra. U toku noći, kada se javljao veći broj građana sa žalbama na neprijatne mirise, naređeno je vanredno uzorkovanje otpadnih voda i zagađujućih materija u blizini fabrike obrade voda i fabrike Etilen.

Nadzorom je utvrđeno da su koncentracije zagađujućih materija u otpadnim vodama i vazduhu u Petrohemiji bile povećane, ali ispod graničnih vrednosti. Uvidom u interne knjige Petrohemije nije konstatovan problem u tehnološkom procesu.

- S obzirom da je postrojenje za preradu otpadnih voda u Petrohemiji emiter zagađujućih materija i neprijatnih mirisa u vazduhu, postoji mogućnost da mirisi i zagađujuće materije budu rašireni u nepovoljnim meteorološkim uslovima iako su njihove koncentracije ispod graničnih vrednosti - navodi se u saopštenju.

Rešenjem inspekcije naloženo je Petrohemiji da preduzme mere na egalizacionom bazenu i biofilteru fabrike za obradu voda do 31. decembra 2010. Iz preventivnih mera obustavljena je otprema primarnog benzina iz Rafinerije u Petrohemiju u 21.50, kako bi se umanjio negativan uticaj na životnu sredinu.

Merenja mobilne stanice Zavoda za javno zdravlje Pančevo u vreme pojačanih žalbi građana registrovala su povećane koncentarcije čađi, azotnih oksida i benzena, koje su nakon izvesnog vremenskog perioda počev od 22.30 časova bile u opadanju.

Rezultati ukazuju da zagađujuće materije mogu da potiču iz individualnih ložišta i industrijskih izvora, navodi se u saopštenju.