subota 6. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Irinej i Robers o razgovarali o crkvenom pravu

Irinej i Robers o razgovarali o crkvenom pravu

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej, zajedno sa episkopom bačkim Irnejem, razgovarao je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa članom Ustavnog suda Nemačke i direktorom Instituta za evropsko ustavno pravo Gerhardom Robersom o načinu rešavanja pitanja iz oblasti državnog i crkvenog prava u Evropskoj uniji, saopštila je Srpska pravoslavna Crkva (SPC).

Kako se navodi, prof. Robers je, kao vodeći stručnjak Evropske unije za odnose države i Crkve, upoznao patrijarha Irineja sa pisanim mišljenjem koje je, po pitanju ocene ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o Crkvama i verskim zajednicama pred Ustavnim sudom Srbije, dao na molbu tradicionalnih Crkava i verskih zajednica.

Robers je, dodaje se, upoznao domaćine sa načinom rešavanja niza pitanja iz oblasti državnog i crkvenog prava u Evropskoj uniji, a koja su od značaja za proces evropskih integracija Republike Srbije patrijarh Irinej je uglednom nemačkom pravniku izrazio zahvalnost na angažovanju i dragocenoj pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi i drugim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Razgovoru su prisustvovali i ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković, državni sekretar Ministarstva vera Dragan Čurović i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.