četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Usvojen Zakon o regionalnom razvoju

Usvojen Zakon o regionalnom razvoju

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je juče izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju, kojima je predviđeno formiranje pet regiona ujednačenijih po broju stanovnika - Vojvodina, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosova i Metohije.
Izmene tog zakona doprineće podsticanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i efikasnijem korišćenju pretpristupnih fondova EU, a regioni se, prema stepenu razvijenosti, razvrstavaju na razvijene, koji su iznad republičkog proseka bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika i na nedovoljno razvijene, koji su ispod republičkog proseka.
Svaki region može osnovati samo jedan regionalni razvojni savet, a predviđeno je formiranje 12 regionalnih razvojnih agencija, koje će sprovoditi projekte za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije.
Tako će region Šumadije i Zapadne Srbije imati četiri regionalne razvojne agencije, regioni Vojvodine i Južne i Istočne Srbije po tri, Beogradski region i Kosovskometohijski po jednu, a sredstva za njihov rad treba da budu obezbeđena iz budžeta jedinica lokalnih samouprava, koje su njeni osnivači.
Usvojenim izmenama je predviđeno i ukidanje državnih regionalnih agencija, čime će se u vreme ekonomske krize smanjiti administracija i troškovi i omogućiti bolja koordinacija u planiranju i realizaciji razvojnih aktivnosti.
Agencija za privredne registre vodiće Registar mera i podsticaja regionalnog razvoja, a Vlada Srbije će, na predlog nadležnog ministarstva, bliže propisati sadržinu, način i postupak vođenja tog registra.
Usvojeni zakon o izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", jer predstavlja, kako su objasnili iz vlade, jednu od njenih mera za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize.