četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sabor SPC: Artemije trajno razrešen

Sabor SPC: Artemije trajno razrešen

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je na zasedanju u Beogradu da Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej bude svečano ustoličen 3. oktobra ove godine u Pećkoj Patrijaršiji, objavljeno je sinoć u SPC.
U saopštenju povodom redovnog zasedanja Sabora pod predsedništvom patrijarha Irineja, od 26. aprila do 5. maja, navedeno je da je „najvažnije i najblagodatnije“ delo bila kanonizacija dvojice arhimandrita, oca Justina Popovića (1894-1979) iz manastira Ćelije kod Valjeva i oca Simeona Popovića (1840-1941) iz manastira Dajbabe kod Podgorice.

Na Saboru, u čijem su radu učestvovali su svi eparhijski arhijereji SPC, „najveća pažnja i briga“ su bili posvećeni Eparhiji raško-prizrenskoj,“ navedeno je u saopštenju.

Izneto je da je posle izveštaj episkopa Artemija i episkopa-administratora Atanasija, saslušan „opširni i dokumentovani izveštaj Svetog Sinoda o teškom stanju i velikim anomalijama u životu te Eparhije”.
„Razmotrivši ukupno stanje i nemile pojave, kao i kanonsku odgovornost episkopa Artemija za njih, a posebno za krajnje destruktivno, kanonski i moralno neprihvativo delovanje jednog broja njegovih bliskih saradnika, Sabor je njega, većinom glasova, trajno razrešio dužnosti eparhijskog arhijereja i stavio ga na raspolaganje Crkvi u statusu umirovljenog episkopa“ stoji u saopštenju SPC.

Administrator Eparhije, "do izbora novog dijecezana", biće i dalje umirovljeni episkopa zahumsko-hercegovački Atanasije.
U dokumentu sa Sabora se navodi da je episkop Artemije prihvatio odluku, ali da „to, međutim, ne utiče na njegove samozvane 'branitelje' da je i oni prihvate.“

Povodom „klevetničke hajke“ protiv negove svetosti patrijarha, Svetog Sinoda i Sabora "i podbunjivanja neupućenih vernika protiv sopstvene Crkve i njenih kanonskih episkopa, kao i pokušaja oblikovanja sektaškog i parasinagogalnog, pravoslavlju potpuno stranog, mentaliteta, čije su kolovođe zabludeli i neodgovorni pojedinci koji deluju preko anticrkvenih, raskolnički usmerenih sajtova,“ najviši organ SPC je pozvao vernike da takvima ne veruje te da se klone "njihovih podmuklih podmetanja.“

Sabor je, takođe, potvrdio vlastitu prošlogodišnju odluku o izgradnji hrama i memorijalnog centra svim srpskim žrtvama ratova vođenih u 20. veku, kao i žrtvama NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru 1999. i žrtavama martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004.

Na Saboru je „sa žaljenjem konstantovano da Rumunska pravoslavna crkva i dalje na nekanonski način narušava kanonski prostor“ SPC i odlučeno da problem bude prevaziđen obnavljanjem dijaloga, „u duhu ljubavi i poštovanja ustrojstva Pravoslavne crkve.“ Sabor je takođe sa„velikim žaljenjem“ konstatovao da u eparhijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i dalje postoje provokacije, ponekad i grubo ugrožavanje integriteta sveštenih i monaških lica SPC, njenih hramova, manastira i imovine.

Sabor stoga očekuje i zahteva da tamošnji državni organi obezbede punu slobodu i bezbednost SPC, a od vlasti Mađarske da onemogući sve češće krađe po crkvama Eparhije budimske, navedeno je, pored ostalog, u saopštenju.

Sabor je posebnim apelom reagovao povodom nedavnih nedopustivih postupaka samoproglašenih albanskih vlasti na Kosmetu kao što je ukidanje telefonskih veza srpskim naseljima.
U saopštenju se navodi i da je Sabor doneo odluka da se, na prikladnoj lokaciji, pristupi izgradnji zgrade Srpske patrijaršije, budući da sadašnja zgrada, izgrađena samo za potreba Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ne zadovoljava ni minimum današnjih potreba.

Komentari

Срамота!

Отеран је као штетан. А шта ће бити даље то само Бог зна. Оно што ме онеспокојава је да ће га прогањати док год буде ходао земљом. Највише би волели да никада није ни постојао. Својим часним држањем оголио их је па је свако оставио свој траг. Млађи учите лекцију - земаљска мерила су варљива. Највише монаха је окупио, народ нахранио, око Косова и Метохије ујединио све Србе - и у матици и у дијаспори - а отеран је као злочинац. Данас сваки пас луталица или локална контејнерска мачка има право да блати владику Артемија, али " дође време све се преокрене". Он мора да буде отеран и због још једног разлога - да би монаштво кренуло за њим, напустило КиМ а Црква постала косовска православна јер ионако већ пишу свуда да је то "косовско културно наслеђе". Бистро, две муве једним ударцем. Остаје ћутање.