četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ponovo Karađorđeva zvezda i medalja Miloša Obilića

Ponovo Karađorđeva zvezda i medalja Miloša Obilića

 BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o odlikovanjima, kojim se, shodno srpskoj tradiciji, ponovo ustanovljava orden Karađorđeve zvezde, a medalja za hrabrost dobija ime Miloša Obilića.

Kako je objašnjeno, obnavljanjem ordena Karađorđeve zvezde ustanovljenog 1904. godine Srbija odaje počast vođi Prvog srpskog ustanka kao ličnosti koja simbolizuje stvaranje moderne srpske države, ali i naglašava bogatu tradiciju ordenskog sistema, obezbeđujući njegov kontinuitet.

Medalja za hrabrost bilo je prvo odlikovanje svih Južnih Slovena, koje je ustanovio Petar II Petrović Njegoš 1841. godine, a 1847. on je ustanovio zlatnu medalju Obilića. Prema tom nazivu i u Kraljevini Srbiji ustanovljena je medalja za hrabrost Miloš Obilić 1913. godine, a medalja istog naziva postojala je i u ordenskom sistemu Kraljevine Jugoslavije, kao i u SRJ pod imenom veliko odlikovanje medalja Obilića.

Vlada je predložila parlamentu da se izmene Zakona o odlikovanjima donesu po hitnom postupku kako bi se stvorili uslovi da se donesu odgovarajući podzakonski akti i počne njegova primena "jer bi u suprotnom mogle nastupiti štetne posledice po rad organa i organizacija".