četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Pad nezaposlenosti ukazaće na jenjavanje krize

Pad nezaposlenosti ukazaće na jenjavanje krize

BEOGRAD - Prvi znak da je Srbija počela da izlazi iz ekonomske krize biće kada se zaustavi trend rasta nezaposlenosti, ocenili su stručnjaci Instituta za ekonomska istraživanja.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović je rekao da rastući broj nezaposlenih ukazuje na nedostatak investicija u domaćoj privredi i povećan broj otpuštanja, čime poslodavci žele da smanje troškove poslovanja.

- Rast broja nezaposlenih, pored nedostatka novih investicija u proizvodnom sektoru, ukazuje i na sporost države u realizaciji ranije odobrenih kredita za rekonstrukciju i izgradnju nove saobraćajne mreže - ističe Đogović.

On je naveo da se poslovni ambijent u Srbiji i dalje može okarakterisati kao nepovoljan i destimulativan za dolazak novih investitora, jer ne postoji stabilna i jaka pravna infrastruktura.

- Da bi zaposlenost dugoročno rasla, potrebno je izmeniti privrednu strukturu Srbije, pokrenuti proces reindustrijalizacije, ojačati pravnu regulativu i smanjiti preglomaznu administraciju koja dodatno ograničava dolazak investicija - naglasio je on.

Govoreći o rastu industrijske proizvodnje u prvom tromesečju ove godine, Đogović je napomenuo da je to više posledica ponovnog pokretanja nekih proizvodnih kapaciteta, koji su bili van pogona tokom većeg dela prošle godine, nego suštinskog pozitivnog pomeranja.

- Pravi suštinski pozitivan zaokret bio kada bi se pojavile nove investicije u industrijsku proizvodnju, sa savremenom opremom i sofisticiranijim proizvodnim programom - ocenjuje on.

On je naveo da bi za dugoročne pozitivne promene trebalo redizajnirati postojeću privrednu strukturu i fleksibilnijim deviznim kursom stimulativno delovati na izvoz.