četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Odzvonilo pušačima na javnom mestu

Odzvonilo pušačima na javnom mestu

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je  Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu kojim se zabranjuje pušenje u javnom prevozu i na radnom mestu, a za kršenje zakona su propisane kazne od 5.000 do milion dinara.

Kazne od 5.000 dinara su predviđene za fizička, a kazne od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

U ugostiteljskom objektu manjem od 80 metara kvadratnih vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, dok je u objektima većim od 80 metara kvadratnih vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.
Ako se prostor ugostiteljskog objekta većeg od 80 metara kvadratnih ne može ravnomerno podeliti, onda se veći deo mora odvojiti za nepušače, utvrđeno je zakonom. Vlasnik ugostiteljskog objekta većeg od 80 metara kvadratnih može da odredi posebnu prostoriju za pušače, ali u njoj ne može da se služi hrana i piće. Iznad vrata mora da stoji oznaka "Prostorija za pušenje", a u prostoriji ventilacioni sistem.

Zakonom je utvrđeno da je pušenje zabranjeno "u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru", kao i u prostoru "koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena i socijalna zaštita, vaspitanje i obrazovanje, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za pozorišne, bioskopske i druge predstave".

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih, odnosno 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

Propisi za sprovođenje ovog zakona doneće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona. Pravna lica i preduzetnici u čijim objektima je zabranjeno pušenje dužni su da usklade svoj rad sa odredbama zakona u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon na snagu stupa osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.