četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je juče da će državni praznik 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, obeležiti brojnim programima posvećenim tom velikom jubileju.

U petak, 7. maja, u svim osnovnim školama u Srbiji biće održani tematski časovi posvećeni antifašizmu, slobodarstvu i rodoljublju, kao i analizi sudbonosnih događaja koji su obeležili Drugi svetski rat.

Od 7. maja do 11. maja grupa od 40 najboljih kadeta Vojne akademije i studenata Policijske akademije posetiće o trošku države spomenike u Jasenovcu u Hrvatskoj i Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, muzej Mauthauzen i spomenik Jugoslovenima stradalim u Drugom svetskom ratu, u Beču.

U subotu, 8. maja u 18 sati sa Savske terase beogradske tvrđave biće izvedena počasna artiljerijska paljba u čast državnog praznika, a paljbi će prisustvovati i ministar odbrane Dragan Šutanovac. Istog dana u 18.30 biće otvoren deo stalne postavke Vojnog muzeja, a postavku će, posle prisustvovanja paljbi, otvoriti Šutanovac.

U nedelju, 9. maja, diplomatski predstavnici Srbije posetiće srpske vojne memorijale i mesta stradanja u državama u kojima su akreditovani i polaganjem venaca odati počast borcima i civilima palim tokom Drugog svetskog rata. Vence na Groblju oslobodilaca Beograda položiće u ime Vlade ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u 10 sati. U 11 sati venci će biti položeni na spomenik sovjetskim veteranima na Avali, a u 12.30 na strelište u Jajincima.

Kod paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu u 13 sati biće održan koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", koji će nastupiti i u 18 sati na Trgu Republike, a u 17 sati u Knez Mihailovoj biće održan svečani defile Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković prirediće od 19 sati do 20.30 svečani prijem u Starom Generalštabu na koji su pozvani istaknuti učesnici Drugog svetskog rata, zvaničnici Skupštine Srbije, članovi Vlade, diplomatski i vojni predstavnici i ugledne ličnosti.