četvrtak 6. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > 180 godina postojanja Garde Vojske Srbije

180 godina postojanja Garde Vojske Srbije

BEOGRAD - Pripadnici Garde, elitne jedinice Vojske Srbije, danas će u Požarevcu, u prisustvu državnog i vojnog vrha, obeležiti 180-godišnjicu formiranja, u znak sećanja na 6. maj 1830. kada je u tom gradu postrojena prva četa Knjaževe garde - gvardija.
Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić, najavilo je Ministarstvo odbrane.
Svečanost u Požarevcu počinje programom koji je pripremio Grad Požarevac kao svojevrstan doček Gardi, a nakon toga počasna paljba označiće svečani defile Garde i program njenog Reprezentativnog orkestra. Nakon toga planirano je obraćanje zvaničnika, a potom će u Gradskoj kući biti otvorena izložbena postavka Vojnog muzeja posvećena Gardi.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitao je Dan jedinice - 6. maj.
- Negujući tradiciju srpskih gardijskih jedinica dugu 180 godina, odgovornim i profesionalnim izvršavanjem zadataka izgradili ste modernu jedinicu koja postiže zapažene rezultate u radu. Čestitajući vam praznik, želim vam uspehe u izvršavanju zadataka - naveo je Šutanovac, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane.