sreda 6. maj 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Bez vakcine do novembra

SRBIJA ĆE JESENJU SEZONU DOČEKATI SA 200.000 DOZA LEKOVA PROTIV SVINJSKOG GRIPA

Bez vakcine do novembra

Naručena količina „tamiflua“ i „relance“ košta oko 70 miliona evra po punoj ceni, ali se od farmaceutskih kuća očekuje da ta svota bude umanjena za 30 do 50 odsto zato što je reč o suzbijanju pandemije, kaže Branislav Tiodorović, član Radne grupe Ministarstva zdravlja

BEOGRAD - Srbija će krajem godine najverovatnije imati određenu količinu vakcine protiv svinjskog gripa rekao je za Glas Branislav Tiodorović, član Radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju. Kako kaže, postoji mogućnost da dobijemo gotovu vakcinu, čiji se pronalazak očekuje za tri do četiri meseca, a možda će se proizvoditi i po sertifikatu u našem institutu Torlak.

- Realno je očekivati da će se u novembru, na početku sezone gripa, pojaviti prve količine vakcine u svetu. Naša prednost je što institut Torlak jedan od retkih koji je od SZO dobio sertifikat za proizvodnju lekova, pa samim tim ako ne dobijemo gotove, možemo očekivati da će se vakcine proizvoditi kod nas. Međutim, nerealno je očekivati da ćemo u novembru imati dovoljnu količinu - objašnjava Tiodorović.
On naglašava da treba sačekati podatke o starosnoj strukturi ljudi koji umiru od novog gripa, kao i da će tada biti moguće uraditi reviziju planova za borbu protiv njega, odnosno videti koje će kategorije stanovništva biti prioritetne za vakcinaciju.

Kada je reč o lekovima koji su se pokazali kao efikasni u borbi protiv svinjskog gripa, Tiodorović kaže da je 200.000 doza „tamiflua“ i „relance“, koliko će sigurno biti obezbeđeno, dovoljno za slučaj da se novi grip pojavi kod nas.
- Za sada imamo 75.000 doza leka „tamiflu“, a u julu i avgustu ističe rok trajanja za oko 25 odsto kutija iz ove zalihe. Nova količina tog i novog leka „relanca“ već se nalaze u našoj zemlji, što je jako važno jer ne moramo da čekamo na njihov uvoz. Potrebno je samo da se dovrše finansijsko-tehnički detalji - kaže on i dodaje da će lekovi najverovatnije biti plaćeni po nižoj ceni od uobičajene.

Brže otkrivanje zaraze

Laboratorija Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“ u Beogradu dobila je nove reagense za brzo otkrivanje meksičkog gripa, prenela je Radio-televizija Srbije. Laboratorija Instituta je snabdevena reagensima za analize uz čiju pomoć je moguće otkriti virus za samo nekoliko sati.

Nova pretnja

Branislav Tiodorović, kaže da svinjski grip neće zaobići Srbiju i da je sasvim izvesno da će pojaviti neki slučaj zaraze virusom H1N1.
- Dobro je što dolazi letnji period koji ne ide naruku širenju gripa, što ne bi imalo mnogo uticaja da se pandemija potpuno razgori. Nova pretnja svinjskog gripa sledi na jesen, odnosno krajem septembra, u oktobru i novembru kada se javlja i sezonski grip, ali će se raditi na tome da što spremniji dočekamo taj period - rekao je Tiodorović.

- Pomenuta količina košta oko 70 miliona evra po punoj ceni, ali se od farmaceutskih kuća očekuje da ta cifra bude umanjena za 30 do 50 odsto zato što se radi o suzbijanju pandemije - rekao je Tiodorović.
On takođe objašnjava da treba uzeti u obzir i činjenicu da se, ukoliko se oboljenje otkrije u ranom stadijumu, lečenje može biti efikasno i bez „tamiflua“ i „relance“, odnosno uz pomoć antibiotika.

- Iako je reč o virusnom oboljenju, kod zaraženih se često javljaju i bakterijske infekcije koje se uspešno leče antibioticima. Na nekim slučajevima u Americi se pokazalo da ukoliko se takvo lečenje započne na vreme, upotreba lekova protiv svinjskog gripa može biti isključena. Ipak, ukoliko se radi o odmaklom stadijumu lek će se davati i ljudima koji su bili u neposrednoj blizini obolelog, naravno ako se utvrdi da je to neophodno - navodi Tiodorović.
Nabavka nove količine lekova, mimo pomenutih 200.000 doza koje će Srbija imati se još ne planira, iako se na jesen možemo susresti sa ozbiljnijim rizikom od širenja novog gripa. Kako Tiodorović kaže, još lekova će se obezbeđivati u skladu sa potrebama, ali i finansijskim mogućnostima.    

Komentari

Tamiflu je lek protiv svinjskog i ostalih gripa a ne vakcina. Protiv svinjskog gripa za sada nema vakcine.

jel moguce da vjerujete u sve te gluposti?
svinjski grip je izmisljen da farmaceutska mafija zaradi pare na prodaju laznih lijekova.