utorak 6. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Zaštita za "bele mantile"

DO JESENI ĆE SVI LEKARI BITI OSIGURANI - OD SOPSTVENE GREŠKE, A U LEKARSKOJ KOMORI SRBIJE TVRDE DA ĆE I PACIJENTI PROFITIRATI

Zaštita za "bele mantile"

Osiguranje će skratiti vreme dokazivanja lekarske greške i proceduru za dobijanje obeštećenja,tvrde lekari

BEOGRAD - "Beli mantili" u Srbiji biće najkasnije do jeseni, preko osiguravajućeg društva, osigurani od - lekarske greške!

Privatnici nezadovoljni

Dr Draško Karađinović iz Udruženja privatnih lekara i stomatologa Srbije
tvrdi za Kurir da je apsurdno uvoditi osiguranje od lekarske greške.
- Državne ustanove su već odgovorne za rad lekara. A ko će privatnike
naterati da se osiguraju u jednoj osiguravajućoj kući ako to ne žele?
Jer svi lekari koji imaju svoje klinike, ordinacije ili ambulante već su
izabrali osiguravajuće kuće. Takođe, rad lekara uređuje više sistemskih
zakona, ali i Krivični zakonik Srbije. Ne znam kako će to uopšte moći
da funkcioniše ako lekarska greška još nije definisana, a sudski sporovi
traju u nedogled.
  Praksa u SAD

Udruženja za medicinsko pravo pozdravlja uvođenje osiguranja od lekarske
greške, kaže za Kurir predsednica Hajrija Mujović-Zornić.
- Zaista će biti skraćena čitava procedura dokazivanja lekarske greške i
naplaćivanja obeštećenja, baš kao što je to praksa u SAD. Ali nije
dobro što će biti izabrana jedna osiguravajuća kuća jer se na taj način
guši konkurencija, a mnogo lekara je već osigurano.  
 


U Lekarskoj komori Srbije tvrde da će pacijenti takođe profitirati, jer će umnogome biti skraćeno vreme dokazivanja lekarske greške i dobijanje odštete. Međutim, ta novina odnosiće se samo na građanske parnice, ali ne i na krivična dela. Ostalo je jedino da se raspiše tender za izbor osiguravajućeg društva, a o datumu će odlučiti Skupština Lekarske komore.

Istovremeno, ima mnogo porodica koje muku muče da dođu do istine o tome kako su njihovi najmiliji izgubili život. Svi pamte smrt Jelice Radović (19), koja je umrla pre nekoliko godina od posledica operacije čukljeva na privatnoj klinici "Decedra". Pre dve godine preminuo je Dalibor Havlek (14) iz Rume, posle kome u koju je pao za vreme gastroskopskog pregleda želuca u Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

- Mog deteta nema, a niko nije kriv! Kada sam ga dovela, rekli su da je rutinski pregled, tako su ga i shvatili, nikakve pripreme nije bilo niti su me upozorili da postoji bilo kakva opasnost od endoskopije. Dovela sam dete koje se igralo i smejalo, a odnela sam leš. Moje dete više ništa ne može da kaže, a mene niko neće da čuje - kaže Stana Havlek, neutešna Daliborova majka.

Ovakvih primera ima sijaset. Prim. dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije, kaže za Kurir da će "do jeseni čitav sistem profunkcionisati".
- Osiguranje od lekarske greške svim pacijentima će skratiti vreme njenog dokazivanja. Takođe, biće skraćena procedura dobijanja obeštećenja, a osiguravajuća kuća će isplaćivati sve te sume. Istovremeno, stručnjaci te osiguravajuće kuće zastupaće lekare ukoliko slučaj bude došao do suda - objašnjava dr Radosavljević.

Ona navodi da Lekarska komora neće odustati od definisanja lekarske greške i uvođenja Protokola o lečenju.
- To je dobro i za lekare i za pacijente. Ako bude postupao po tom protokolu, svaki lekar će moći da dokaže da je sve uradio kako struka nalaže. S druge strane, i pacijenti će moći da dokažu kako lekar nije postupao po protokolu ukoliko ga se stvarno nije pridržavao - kaže dr Radosavljević.