utorak 6. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srbi praznovali kod kuće

Srbi praznovali kod kuće

I pored toga što su vize ukinute, a aranžmani pojeftinili, u odnosu na prošlu godinu opao broj putnika koji su uskršnje praznike proveli u inostranstvu

BEOGRAD - Sudeći po slabom interesovanju za putovanja za vreme praznika Srbi su se vaskršnjim jajima tucali uglavnom kod kuće!
Iako vize više ne sprečavaju turiste da se sa koferčetom u ruci za vaskršnje praznike zapute u inostranstvo na nekoliko dana, oni su ove godine manje putovali nego prošle, tvrdi za Kurir Milorad Zarić, pomoćnik šefa Saobraćajno-prodajne službe u BAS-u.

- Bilo je više dolazaka iz inostranstva nego odlazaka tamo. Uglavnom putuju ljudi stariji od 40 godina i oni dolaze u zemlju da sa rodbinom provedu praznik. Za razliku od njih, omladina odlazi u inostranstvo kod rođaka. U odnosu na prošlu godinu, bilo je nekoliko procenata manje putnika u oba pravca. Prošle nedelje su putnici dolazili, a sada očekujemo gužve na odlasku iz zemlje - kaže Zarić.
Iz Beograda se najviše putovalo ka Zlatiboru, Tari i Vrnjačkoj Banji.

- Kada je reč o inostranstvu, najtraženije su bile karte za Nemačku, Italiju i Francusku - objašnjava Zarić.    
Ni turističke agencije nisu se naročito ovajdile od vaskršnjih tura, za šta je, kako kažu u agenciji "Modena" iz Novog Sada, kriv kalendar.

- Na lošu zaradu i smanjen broj putnika uticalo je i to što je Vaskrs "pao" rano, početkom aprila. Ni to što su cene aranžmana bile na prošlogodišnjem nivou i čak umanjene za 10 do 35 evra, koliko su ranije koštale vize, nije povećalo broj putnika - ističe Nemanja Marković, direktor agencije "Modena", u kojoj je najtraženija destinacija za praznik bio Prag, u kome je boravak od dva do pet dana koštao između 99 i 180 evra.
S. T.