utorak 6. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Počelo je!

MILJKO RADOSAVLJEVIĆ, SPECIJALNI TUŽILAC, NAJAVIO ISTRAGE PROTIV FUNKCIONERA U JAVNIM PREDUZEĆIMA ZBOG KORUPCIJE

Počelo je!

Nemanja Nenadić, NVO Transparentnost: Javna preduzeća su veoma podložna korupciji, jer se u njima obrće veliki novac, a mehanizmi kontrole gotovo da ne postoje

BEOGRAD - Specijalni tužilac Miljko Radosavljević najavio je istragu protiv funkcionera u pojedinim javnim preduzećima zbog korupcije.

Građani se ne žale na javna preduzeća

Zorana Marković, predsednica Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da
do sada nisu imali prijavu za korupciju u javnim preduzećima.
- Po dosadašnjim prijavama građana nijedna se nije odnosila na korupciju
u javnim preduzećima. Pa čak ni onih anonimnih. Ali razlog verovatno
leži u tome što građani nisu imali dodirnih tačaka sa javnim
preduzećima, jer kakvu uslugu oni mogu da dobiju, recimo, od JP
"Železnice Srbije". U svakom slučaju, ukoliko ih bude bilo, mi ćemo to
proslediti nadležnim državnim organima - rekla nam je Zorana Marković.

Vlada nije raspravljala o najavi tužioca

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović
izjavila je da Vlada Srbije nije raspravljala o najavi tužioca za borbu
protiv organizovanog kriminala Miljka Radosavljevića o pokretanju
istraga protiv funkcionera javnih preduzeća.
Ona je dodala da ne zna koji su direktori javnih preduzeća u pitanju,
ali da smatra da svi državni službenici moraju da polažu račune o svom
radu javnosti Srbije i nadležnim državnim organima i da svi treba da
budu "u žiži tužioca i pravosuđa".


- Prve istrage, koje se odnose na korupciju, pokrenućemo u narednih mesec dana, a već sada su u toku pretkrivični postupci protiv pojedinih visokih funkcionera iz nekih javnih preduzeća i pravosuđa - izjavio je juče Radisavljević.
Iako se rukovodioci u mnogim javnim preduzeća mogu pronaći u ovoj izjavi, današnji Kurir je nezvanično saznao da je najverovatnije reč o istrazi u Rudarskom basenu "Kolubara" zbog fiktivnog iznajmljivanja mašina, a procenjena šteta iznosi oko 50 miliona evra!
Ovu aferu je jula prošle godine otvorio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ukazavši na bacanje para za rentiranje mašina, tako što je "Kolubara" u prethodnom periodu na zakup dala 55 miliona evra, a nisu podigli kredit i kupili mehanizaciju koja im treba. Kako su mediji u više navrata pisali, pljačka "Kolubare" je išla preko fiktivnog iznajmljivanja mehanizacije. Mašine su na papiru bile angažovane od 12 do 24 sata kako bi privatnici dobili što više para. Po toj računici ispada da su se vozači menjali u toku vožnje i da niko od njih nije ni jeo, ni pio. Tada smo otkrili da iza ove pljačke stoje biznismeni, političari, sindikalci...
To, međutim, nije jedini slučaj na kome radi policija. Uskoro će početi i hapšenja odgovornih u JP "Železnicama Srbije" iz 2005. godine zbog nabavki vozova iz Slovenije i šinobusa iz Švedske, vrednosti 3,5 odnosno 3,6 miliona evra pre
Podsećamo da su u pritvoru već bili neki čelnici Aerodroma Beograd zbog čuvenog opremanja VIP salona. Takođe, ne treba zaboraviti ni "drumsku mafiju" u JP "Putevi Srbije" koja je ojadila budžet države za 6,5 miliona evra. Sličnih primera ima bezbroj, posebno onih koji nisu procesuirani. Najviše muvanja ima u oblasti javnih nabavki. Tu bi se godišnje, prema zvaničnim podacima, suzbijanjem korupcije moglo uštedeti oko 400 miliona evra.
Nemanja Nenadić, iz NVO Transparentnost Srbija, nije iznenađen što su pokrenuti postupci zbog korupcije.
- Imali smo prilike da prethodnih meseci dosta čitamo o mnogim preduzećima. Takav slučaj je bio, recimo, i sa "Kolubarom" u vezi sa iznajmljivanjem opreme. Inače, javna preduzeća su veoma podložna korupciji jer se u njima obrće veliki novac, a mehanizmi kontrole gotovo da ne postoje. Zato i mislim da bi Državna revizorska institucija trebalo da se bavi i javnim preduzećima - objašnjava Nenadić.