utorak 6. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ljajić: 880 miliona dinara za siromašne do kraja godine

Ljajić: 880 miliona dinara za siromašne do kraja godine

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je juče da će do kraja godine za devet ugroženih grupa stanovništva biti izdvojeno 880 miliona dinara, ali da će većina siromašnih ostati nezadovoljna, jer nema novca da se svima pomogne.

"Moramo da se pružimo onoliko koliko nam je organ dug. Lako bi bilo da imamo silne pare i jaku ekonomiju", rekao je Ljajić televiziji B 92. Ljajić je rekao i da je "u ovom trenutku" najveća minimalna cena rada 92 dinara po času, što znači da minimalna plata ne može biti manja od 15.800 dinara, što je za 500 dinara više od sadašnje minimalne plate.

"Za rad 79 narodnih kuhinja ove godine potrebno je 232 miliona dinara, za lanč pakete za pomoć seoskim staračkim domaćinstvima potreban je 131 milion dinara, a predvideli smo i 400 miliona dinara pomoći za 40 najugroženijih opština za razvoj socijalnih usluga, poput pomoći u kući i pomoći penzionerima", rekao je Ljajić televiziji B 92. Dodao je da taj novac nije predviđen budžetom, pa će biti korišćene unutrašnje rezerve, prvenstveno sredstva Direkcije za imovinu koja ima veliku količinu namirnica, odeće i obuće.

"Iskoristićemo i sredstva iz projekata Svetske banke o kojima smo 2005. godine završili pregovore u drugačijim okolnostima. Imali smo jedan razgovor sa Svetskom bankom da ta sredstava preusmerimo za podršku najugroženijim slojevima stanovništva", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da su najveći problem ljudi u takozvanoj sivoj zoni siromaštva, odnosno oni koji iz formalno-pravnih razloga ne mogu da dobiju pomoć i koji formalno nisu siromašni.

Prema njegovim rečima, to su oni koji imaju platu za 1.000 dinara veću od limita za pomoć ili zemlju koja nije obradiva, ili staračka domaćinstva čiji članovi ne mogu da obrađuju zemlju.

Problem predstavlja i 500.000 penzionera koji imaju primanja manja od 13.000 dinara.

Ljajić je rekao da "nikada nije bilo takve podrške" u Vladi Srbije kao za najavljeni socijalni paket mera i istakao da to nije paket ministarstva na čijem je čelu, nego to mora biti paket cele vlade.