utorak 6. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Bebe samo za bogate

SRPKINJE KOJE ŽELE BEBU "IZ BANKE SPERME" MORAĆE DA DOBIJU PARAF ČAK DVA MINISTRA - TOMICE MILOSAVLJEVIĆA I RASIMA LJAJIĆA

Bebe samo za bogate

Većina žena se odlučuje da ode u Češku, gde donacija sperme košta oko 2.000 evra

BEOGRAD - Ako ste Srpkinja u najboljim godinama (oko četrdesete), nemate muškarca, niste udati, a želite bebu, ne gine vam put u Češku!  Jer, trenutno vašu želju da postanete mama bez muškarca u Srbiji moraju da overe čak dva ministra-Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, i Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku!

Antrfile1:
Navalile i Bosanke

Muku ne muče samo Srpkinje, već i Bosanke. Na jednom od foruma žena koje su već bile u Češkoj, a koje jedna drugoj prenose iskustva, stoji:
"Što se tiče samog puta u Prag, ako idete autom, koristite autoput Maribor-Grac-Beč-Bratislava-Brno-Prag. Malo je duže, ali i najbrže... Nama je bila potrebna donirana sperma. Sami postupak bez lekova košta 1.860 evra", napisala je, između ostalog, jedna od "forumašica", koja je navela i kome i gde žene treba  da se obrate, šta da jedu i gde da kupuju potrepštine.


Sa druge strane, "inostrana oplodnja" spermom nepoznatih Evropljana u Češkoj, na osnovu podataka sa foruma žena koje su tamo već bile, košta više od dve hiljade evra!

To je tako, jer Zakon o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO) predvideo je da se po pravilu upotrebljavaju polne ćelije supružnika ili vanbračnih partnera.
- Izuzetno, pravo na lečenje neplodnosti postupcima BMPO ima punoletna i poslovno sposobna žena koja sama živi uz sporazumnu saglasnost ministra nadležnog za poslove zdravlja i ministra nadležnog za porodične odnose ako za to postoje naročito opravdani razlozi - "zakucano" je u zakonu.
Kako za današnji Kurir kaže jedna od mnogih žena koje bi želele da rode bebu tako što će posetiti banku sperme, u pitanju je svojevrsna diskriminacija!
- Zakon predviđa da moram da imam muškarca ako neću da me "overavaju" čak dva ministra! Šta ako želim da napravim bebu bez muškarca? A zarađujem dobro, imam stambene uslove i neću da budem sa "jačim polom", a nisam ni lezbijka? Zašto ja moram da putujem u Češku da bih ostvarila materinstvo pod mojim uslovima? Nije u redu da mi se u život umeša zakon koji ne predviđa dete bez braka ili vanbračne veze - priča ta Beograđanka.

Prim. dr Spaso Anđelić, zamenik direktora GAK "Narodni front" i  jedan od naših najeminentnijih ginekologa-akušera, kaže za Kurir da zna da žene iz Srbije odlaze u Češku kako bi dobile spermatozoide iz banke sperme.
- Ne znam koliko to košta. Ali, kod nas još nisu osnovane banke reproduktivnih ćelija koje predviđa Zakon o postupcima BMPO. Mislim da će se to desiti u junu. Prethodnih decenija, dok nije donet ovaj zakon, ta oblast bila je uređena uredbom. Uglavnom se odnosila na bračne parove ili parove u vanbračnim vezama. Par je davao pismenu saglasnost da se uradi inseminacija spermom nepoznatog davaoca. Nepoznati davalac morao je da prođe sve medicinske testove baš kao i svaki drugi donor organa i tkiva - objašnjava taj stručnjak.
Prema njegovim rečima, u Češkoj je trenutno dozvoljena bilo koja donacija spermatozoida i jajnih ćelija.