subota 6. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Homoseksualci su političko pitanje

PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA GLBT OSOBA

Homoseksualci su političko pitanje

Pripadnici gej populacije bili su lane meta nasilja, diskriminacije i govora mržnje, ali je sam GLBT pokret uspeo da internacionalizuje pitanje svog položaja u Srbiji, zaključak je izveštaja

BEOGRAD - Pripadnici gej populacije bili su u 2009. meta nasilja, diskriminacije i govora mržnje, ali je s druge strane sam GLBT pokret uspeo da internacionalizuje pitanje svog položaja u Srbiji, zaključak je godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava GLBT osoba u Srbiji koji je juče predstavljen u Beogradu.
- 2009. jeste bila vrlo naporna godina za čitav GLBT pokret, bilo je puno izazova, ali s druge strane, mnogo smo i kao pokret ostvarili. Pitanje prava gejeva i lezbijki je postalo dominantno pitanje, potpuno smo isplivali u javnost - ocenio je predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević.
On je dodao da je u prošloj godini bilo mnogo govora mržnje, pogrešnih poruka, ali da sada više niko ne može da poriče postojanje gejeva i lezbijki, što se dešavalo do 2009. godine.

Milićević je istakao da su dva ključna neuspeha GLBT pokreta u Srbiji u 2009. bili nemogućnost da mobilišu proevropske stranke da "iskažu političku volju za zaštitu GLBT osoba" i neodržavanje Parade ponosa, jer se tokom priprema nasilje prema pripadnicima te populacije "prelilo na čitavo društvo".
Prema njegovim rečima, pitanje GLBT osoba "suštinski je političko pitanje, koje moraju da rešavaju političke partije i državni organi", kao i da je u tom smislu potrebno efikasnije sudstvo, tužilaštvo i policija.

- Policija je tokom 2009. godine postala profesionalnija kada je reč o pitanjima gej i lezbijske populacije, ali i dalje većina policajaca nije spremna da radi sa GLBT osobama - rekao je Milićević i ukazao da je tokom 2009. osnovana prva "organizovana, sistematska pravna zaštita GLBT osoba", koja je pokrenula 10 sudskih postupaka u kojima su žrtve bile pripadnici gej i lezbijske populacije, ali da "do danas nije održano nijedno suđenje".
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je da je ideja Vlade Srbije da učini sve da najugroženijim grupama, među kojima je i LGBT zajednica, pomogne, a da je cilj svih građana da žive u državi dostojnoj poštovanja.
Na predstavljanju izveštaja "Nema povlačenja, nema predaje" u Palati "Srbija", Čiplić je ocenio da se neće ništa promeniti ukoliko ne postoji takav cilj, kao i da svi moraju da promovišu temelje tolerancije.
- Treba da radimo na tome da diskriminacija bude prošlost, a da oni koji propagiraju nasilje budu poraženi - poručio je ministar.

Aktivista za ljudska prava Goran Miletić naglasio je da svaka država mora da štiti nečiji identitet, bilo seksualni bilo etnički, "koliko god on bio nepopularan", i da je njegovo nepoštovanje kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima.
On je naveo da u tom smislu državni organi Srbije, čiji se stav prema GLBT populaciji "promenio na bolje, što dokazuje i predstavljanje ovog izveštaja u vladinoj zgradi", treba da dokaže svoj dalji napredak i kroz izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ključne reči: