petak 6. februar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Pozajmice od 20.000 do pola miliona evra

VLADA SRBIJE USVOJILA KREDITNI PAKET ZA PRIVREDU I GRAĐANE

Pozajmice od 20.000 do pola miliona evra

Odobravanje kredita počinje za dve nedelje. Rok otplate je tri do pet godina

BEOGRAD - Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je juče da će Vlada Srbije sledeće nedelje potpisati prve ugovore s bankama za odobravanje podsticajnih kredita za ublažavanje efekata ekonomske krize. Dinkić je kazao da će odobravanje kredita privredi i građanima početi za dve nedelje.
- Vlada Srbije je usvojila uredbe o primeni mera za prevazilaženje posledica ekonomske krize kojima će omogućiti odobravanje 122 milijarde dinara kredita za privredu i kupovinu domaćih proizvoda-rekao je Dinkić.
Povoljni krediti
Kako je naveo, šest od ukupno 35 banaka u Srbiji ne ispunjava uslove vlade za uključivanje u program mera za podsticanje privrede i kupovine domaćih proizvoda, ali nije precizirao o kojim bankama je reč. Uslov da banke učestvuju u programu je da su u poslednja tri meseca 2008. godine odobrile više kredita nego u trećem tromesečju prošle godine rast kreditnih plasmana, a, kako je dodao, spisak banaka koje učestvuju u programu će se revidirati svaka tri meseca.
Prema tim merama, iz budžeta će biti izdvojene dve milijarde dinara za subvencionisanje 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, a najmanje polovina tog iznosa namenjena je izvoznicima.
Kamatna stopa na subvencionisane kredite za likvidnost i trajna obrtna sredstva za preduzeća iznosiće najviše pet i po odsto godišnje, a otplaćivaće se godinu dana.
Uredbom koja se odnosi na te pozajmice biće precizirano da je maksimalan iznos kredita za preduzetničku radnju 20.000 evra, a 50.000 evra za malo preduzeće koje zapošljava do 50 radnika, dok je 500.000 evra granica za srednja preduzeća koja imaju do 250 radnika. Za velika preduzeća limit je dva miliona evra.
Vlada Srbije je usvojila i Uredbu o uslovima korišćenja sufinansiranih kredita za investicije uz garancije Garancijskog fonda kojom će biti utvrđeno da je godišnja kamatna stopa na te pozajmice oko šest odsto, odnosno euribor plus četiri odsto.
Rok otplate je tri do pet godina uz grejs period od šest do 12 meseci.
Fond za razvoj obezbediće 30 odsto kredita, a poslovne banke preostalih 70 odsto. Država daje garancije za 75 odsto plasmana banke.
Ukupan iznos tih kredita biće oko 17 milijardi dinara, a preduzetničke radnje će moći da dobiju maksimalno 30.000 evra, mala preduzeća do 200.000 evra, srednja do milion i po, a velika do četiri miliona evra.
Subvencije  za kupce
Uredbom o uslovima i kriterijuma za raspodelu kredita za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite predviđeno je da se sa jednom milijardom dinara iz budžeta obezbede krediti u vrednosti 20 milijardi dinara za kupovinu domaćih proizvoda. Tim kreditima moći će da se kupuju automobili, poljoprivredna mehanizacija, nameštaj, podne obloge i kućni aparati. Kamatna stopa za kupovinu automobila biće četiri i po odsto godišnje, a rok otplate kredita pet do sedam godina, dok će za nabavku ostale robe kamatna stopa biti do šest odsto, a rok otplate kredita je do pet godina.

Komentari

За ове кредите ће моћи да конкуришу сва предузећа - под условом да си власници чланови ДС или Г17+.