utorak 5. jul 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Malović: Sudstvo neće kočiti ulazak Srbije u EU

Malović: Sudstvo neće kočiti ulazak Srbije u EU

NOVI SAD - Ministarka pravde Snežana Malović istakla je u Novom Sadu da sudstvo neće kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali da je osnovni cilj reforme sudstva, koja bi mogla da postane čak i primer za druge države, bolji život građana.
"Reforma pravosuđa je prvenstveno preduzeta zbog poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, ostvarivanja njihovih prava i sloboda, a evropska integracija naše zemlje je samo prateća pojava tog procesa", rekla je ona novinarima nakon što je, zajedno s predsednicom Vrhovnog kasacionog suda Natom Mesarovićem, posetila Apelacioni sud.
Prema njenim rečima, dosadašnji rezultati pokazuju da pravosuđe neće biti kočnica na putu Srbije ka EU.
"Reforma pravosuđa ima svoje ciljeve, a to su ubrzanje sudskih postupaka, intenziviranje borbe protiv organizovanog i svakog drugog kriminala, kao i borba protiv korupcije. Rezultati koji su nam danas predstavljeni od strane Apelacionog suda, a koji se tiču tog i viših sudova s područja koji on pokriva, govore u prilog tome da su počeli da se ostvaruju ciljevi koje smo postavili", rekla je ministarka.
Odgovarajući na pitanje o sudbini neizabranih sudija i tužilaca Malovićeva je istakla da se radi o procesu koji je u toku u nadležnim telima, Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca.
"Za našu reformu pravosuđa nedavno su se interesovali predstavnici Ministarstva uprave i pravosuđa Mađarske, dok su u SAD želeli da čuju iskustva Srbije u primeni Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom", ukazala je ministarka.
Rad sudova u Vojvodini pohvalila je i Mesarovićeva, naglašavajući da u njima rade stručne i kvalitetne sudije, s velikim ličnim kredibilitetom i u koje građani imaju puno poverenja.
"Uhvatili smo se u koštac s teškoćama, rešili niz ranije negomilanih predmeta. Radimo, dakle, punom parom, za sada ide dobro, a kako će ispasti na kraju videćemo", rekao je vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Slobodan Nadrljanski.
Cilj radne posete gošći iz Beograda bio je da se upoznaju s radom pomenutog žalbenog suda u proteklih šest meseci, kao i kontrola rada viših sudova koji su pod okriljem novosadskog Apelacionog suda.