utorak 5. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vlada će raditi na povećanju izvoza

Vlada će raditi na povećanju izvoza

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će vlada u narednom periodu ozbiljno raditi na kreiranju podsticaja za povećanje izvoza jer je to jedini način da naša država ima dugoročan i održivi razvoj.
Cvetković je, na skupu "Konkurentnost je ime igre" istakao da svi ti podsticaji moraju voditi računa o principima konkurentnosti, jer samo sa konkurentnim proizvodima srpske kompanije mogu imati uspeha na inostranom tržištu.
Premijer je istakao da će vlada nastojati da u što kraćem roku stvori predvidivo poslovno okruženje, skrati adminsitrativne procedure i unapredi efikasnost državne administracije.
Cvetković je ukazao da je jedna od osnovnih prepreka konkurentnosti srpske privrede nedovoljno finansijskih sredstava, zbog čega vlada radi na osnivanju razvojne banke i modelu restrukturiranja finansijskih obaveza preduzeća.
Cvetković je naveo da je vlada svesna uloge koju ima na povećanju konkurentnosti privrede, pre svega obezbeđivanju makroekonomske stabilnosti, intenziviranju reformi, uspostavljanju konkurentnog ambijenta, nastavku priključenja EU i privlačenju stranih direktinih investicija.
On je istakao da je za ostvarenje tih ciljeva potrebna saglasnost i zajednički rad svih aktera - vlade, privrednika, bankara, stranih i domaćih investitora i celokupne javnosti.
Premijer je naveo da iako je spoljnotrgovinski deficit Srbije smanjen sa 5,6 na 5,2 milijarde evra on je i dalje visok.Mada je iznos povećan problem Srbije je i dalje visoko učešće nerazmenjivih dobara u bruto domaćem proizvodu.
On je podsetio da je polazna osnova novog modela ekonomskog rasta Srbije izvoz kao glavni pokretač dinamičnog privrednog rasta, u jačanju izvoznih potencijala, povećanju konkurentnosti privrede i rastu učešća izvoza u BDP-u.
Cvetković je naveo da ikao je vlada rekonstruisana, njeni prioriteti ostaju isti i Srbija je trajno opredeljena za ulazak u porodicu evropskih zemalja.Primaran cilj je sticanje kandidature za članstvo u EU do kraja godine zbog čega svaki član vlade ima dodatnu odgovornost da do realizacije tog cilja dođe.
Premijer je pružio podršku radu Nacionalnog saveta za konkurentnost koji je organizator današnjeg skupa i koji, prema njegovim rečima, treba da nastavi da bude mesto stručnih razgovora, razmene iskustava države i privrede i koordinacija aktivnosti institucija na polju jačanja konkurentnosti domaće privrede.