Glas Javnosti

Umrla od gljive koju Srbi smatraju zdravom: Teška poruka žene (64) pred smrt

Život
Autor: Glas javnosti

Amerikanka Dona Ventura (64) bila je jedna od nekolicine ljudi koji su počeli da pate od misteriozne bolesti nakon što su jeli suši u jednom popularnom restoranu u Bozemanu, u Montani.

Nažalost, Dona i još jedan muškarac, takođe iz Montane, na kraju su zbog svoje omiljene hrane i preminuli a žena je pre smrti ostavila dirljivu poruku svojoj porodici - koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Sve je počelo od jednog običnog ručka, međutim, ono što je usledilo niko u Montani nije očekivao. Naime, Dona je kao i uvek naručila svoje omiljene rolnice od sirovog lososa u restoranu, ali, kako se kasnije ispostavilo, pored ribe, u hrani su bili i delovi smrčka, koji je u restoran došao direktno iz Kine.

Kako se navodi, kuvari su u sušiju dodali blago kuvane ili delimično sirove smrčke - umesto veće termičke obrade, koja se inače preporučuje prilikom pripremljena ove gljive.
Ispostavilo se da je njihovo neznanje bilo kobno po mnoge, jer nekoliko desetina gostiju je počelo da ima zdravstvene probleme koji su se manifestovali povraćanjem, dijarejom i grčevima u predelu stomaka.

 

"Došlo je do potpunog zastoja srca"

Dona je ubrzo nakon posete restoranu odvedena je u bolnicu.

"Nakon što je prevezena u bolnicu, došlo je do potpunog zastoja srca. Koža joj je bila veoma zategnuta, imala je mnogo tečnosti u telu i mnogo bolova", rekao je za tamošnje medije, Donin suprug Džon.

Toksini iz pečurke trajno su oštetili bubrege, jetru, jednjak i dušnik, tako da žena nije mogla da izgovori ni reč.


Tužnom porukom dirnuta cela porodica

Njen suprug je zato doneo papir i olovku u njen bolnički krevet kako bi Dona zapisala šta joj je na umu. Cela porodica je bila veoma dirnuta porukom koju je bolesna žena napisala.

"Nisam sigurna da mogu još dugo da nastavim ovu patnju. Ne mogu da podnesem bol. Volim vas oboje mnogo", napisala je ona mužu i sinu u poslednjim satima života.

Žena je posle 12 dana, 29. aprila prošle godine preminula u svojoj 64. godini.


Gljiva smrčak, je između ostalog velika poslastica u Evropi ali i na Balkanu gde se smatra izuzetno zdravim "gospodarom šume".



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR