petak 5. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Seosko groblje se prvo seli

POČELA ISPLATA AKONTACIJA VREOČANIMA, KOJI ĆE U ROKU OD OSAM GODINA BITI RASELJENI

Seosko groblje se prvo seli

Nadležni iz RB "Kolubara" upozorili da će EPS i Srbija imati problema u snabdevanju strujom 2015. godine ukoliko eksploatacija uglja u ovom selu, koje leži na 570 miliona tona kvalitetnog lignita, ne počne što pre

LAZAREVAC - U Rudarskom basenu "Kolubara" dosad je isplaćeno oko 40 akontacija žiteljima Vreoca, koji bi trebalo da se isele iz tog mesta zbog širenja kopova najvećeg ugljenokopa u Srbiji.
Savetnik za odnose sa javnošću "Kolubare" Predrag Videnović, izjavio je za kompanijski sajt www.rbkolubara.rs, da je od 29. januara do 1. marta zaključeno 74 ugovora i isplaćeno oko 40 akontacija.

Iz Kolubare je do 1. marta meštanima Vreoca upućeno 147 poziva za potpisivanje ugovora o uslovima preseljenja, a odazvalo se 120 meštana.
Načelni pristanak za zaključivanje ugovora dosad je dalo 110 Vreočana.
Dodaje se da je Služba za eksproprijaciju RB "Kolubara" planirala da se uskoro sprovede "grubi popis" za vlasnike nepokretnosti u Vreocima koji to "nisu dozvolili prošle godine".

Ranije je saopšteno da, prema procenama stručnjaka, Vreoci leže na 570 miliona tona kvalitetnog lignita, a prvo će biti preseljeno seosko groblje, koje je na zemljištu sa oko 40 miliona tona uglja.
Prema projektu koji su svojevremeno usvojili Kolubara, EPS i Vlada Srbije, preseljenje 1.100 domaćinstava iz Vreoca trajalo bi osam godina, a u te svrhe država je obezbedila oko 143 miliona evra.

Iz RB "Kolubara" su upozorili da će EPS i Srbija imati problema u snabdevanju strujom 2015. godine ukoliko eksploatacija uglja u Vreocima ne počne 2009. godine.
Od kolubarskog lignita se u temoelektranama TENT u Obrenovcu, TEK u Velikim Crljenima i Morava u Svilajncu godišnje proizvede 52 odsto struje u Srbiji.