petak 5. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Preminula tokom rutinske intervencije

PACIJENTKINJA I.V.(37) IZ ZRENJANINA UMRLA NA VMA, POSLE POKUŠAJA VANTELESNE OPLODNJE U GAK "NARODNI FRONT"

Preminula tokom rutinske intervencije

Reanimacija je trajala šest-sedam sati, a pacijentkinja je imala simptome tromboembolije pluća, jedva opipljiv puls i jako raširene zenice, kažu na VMA

BEOGRAD - I. V. (37) iz Zrenjanina umrla je u ponedeljak na Vojnomedicinskoj akademiji posle pokušaja vantelesne oplodnje u GAK "Narodni front".
I u jednoj i u drugoj zdravstvenoj ustanovi kažu da im nije jasno šta se desilo. Obdukcija je u toku i čekaju se nalazi. U zdravstvenoj inspekciji kažu da će sledeće nedelje tim povodom posetiti GAK "Narodni front".
Kako današnji "Kurir" nezvanično saznaje u GAK "Narodni front", pacijentkinji su lekari na Odeljenju za arteficijalne reproduktivne tehnike u subotu pokušali da uzmu jajne ćelije.

- Data joj je opšta anestezija, koja za taj medicinski postupak traje oko 15 minuta. Za to vreme se dugačkom iglom ulazi u jajnike i uzimaju jajne ćelije. Iako taj postupak spada u lake intervencije, pacijentkinji se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, pa su lekari odlučili da je hitno prebace na VMA, kako bi pokušali da joj spasu život. Umrla je u ponedeljak u toj instituciji - priča izvor "Kurira".
Njegove reči potvrdili su i na VMA, uz opasku da je I. V. došla kod njih u izuzetno teškom stanju.
- Reanimacija je trajala šest-sedam sati. Ali, bezuspešno. Imala je simptome tromboembolije pluća, stanja kad krvni ugrušci koji su bili u krvotoku zapuše velike krvne sudove pluća ili srca, jedva opipljiv puls i jako raširene zenice. Kako pretpostavljamo, u GAK "Narodni front" je kod pacijentkinje došlo do zastoja rada srca. Zasad nemamo tačne podatke šta se zapravo desilo. Tražili smo obdukciju i čekamo nalaze - kažu na VMA.

Zanemarljiv broj smrti

Dr Milenko Proročić, jedan od najpoznatijih naših stručnjaka za vantelesnu oplodnju koji tu intervenciju radi više od 25 godina, kaže da zanemarljiv broj žena umre tokom ili zbog te intervencije.
- Umre jedna na 10.000 njih zato što ta intervencija nije opasna po život. Čak i kada se iglom uđe u jajnik i on se povredi, to nije rizično po život, niti se radi operacija zbog toga. Ali, da bi se izvela vantelesna oplodnja, lekar mora do u tančine da poznaje anatomiju organa male karlice, da ima veliko iskustvo i da vrh igle u svakom času vidi na ekranu ultrazvuka - objasnio je dr Proročić.


Dr Elijana Garalejić, načelnica Odeljenja za arteficijalne reproduktivne tehnike, kaže da nije jasno šta se desilo s pacijentkinjom tokom uzimanja jajnih ćelija.
- U subotu je tokom intervencije sve išlo kako treba. Pacijentkinji se, međutim, stanje naglo pogoršalo. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći i na kraju smo je poslali na VMA. U medicini se dešavaju takvi slučajevi. Kad je pacijent naizgled potpuno zdrav, može da se desi da ima neku neprepoznatu bolest koja se aktivira u sličnim situacijama - priča dr Garalejić.
U inspekciji Ministarstva zdravlja kažu da dosad niko nije prijavio taj slučaj.
- Bez obzira na to, sledeće nedelje naši inspektori sprovešće kontrolu u GAK "Narodni front", kako bi se utvrdilo šta se pacijentkinji dogodilo - kažu u ministarstvu.