petak 5. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nema otpuštanja u ustanovama socijalne zaštite

Nema otpuštanja u ustanovama socijalne zaštite

BEOGRAD - U ustanovama socijalne zaštite u Srbiji zasad neće biti smanjenja broja zaposlenih čije se zarade direktno finansiraju iz budžeta Republike, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović.
Prema njegovim rečima, u centrima za socijalni rad postoji i jedan broj zaposlenih koji su u nadležnosti lokalnih samouprava, pa o o tome da li će oni ostati na svojim radnim mestima odlučuju gradske i opštinske uprave.

- U nekim ustanovama socijalne zaštite smanjuje se kapacitet za smeštaj korisnika, ali se istovremeno planira i otvaranje nekih novih ustanova. U perspektivi je da u skladu sa potrebama prilagodimo i broj zaposlenih - kazao je državni sekretar.
Martinović je napomenuo da se kapaciteti smanjuju u ustanovama za smeštaj osoba sa invaliditetom, dok se istovremeno planira otvaranje novih domova za stare i nezbrinute.

Prema njegovim rečima, smanjenje kapaciteta u domovima za osobe sa invaliditetom posledica je težnje da se sa medicinskog pređe na socijalni model zbrinjavanja takvih osoba, u čijem je najboljem interesu da vreme provode u porodičnom okruženju.