petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Zabranjen rad termoenergane

Zabranjen rad termoenergane

ČAČAK - Inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je rad termoenergane na ugalj u fabrici hartije "Božo Tomić" u Čačku sve dok se ne utvrdi procena njenog uticaja na okolinu. Stanovnici Mesne zajednice "Ključ", koji žive neposredno uz fabriku, pokrenuli su peticiju kojom traže zatvaranje termoenergane.

Predsednik MZ Radoš Grbović izjavio je da se, kada ovo postrojenje radi, stvara nepodnošljiva buka i da je zagađenje veliko. Šef Inspekcije za zaštitu životne sredinu Mileva Jočović rekla je da je doneto rešenje kojim je fabrici hartije "Božo Tomić" naloženo da izvrši merenje količine zagađujućih materija u vazduhu koje emituje ovo termopostrojenje i buke koja se stvara radom energane.

Takođe je naloženo pribavljanje uverenja o karakteru šljake i pepela koji se stvaraju radom kotlarnice na ugalj. Poslednji put u termoenergani fabrike hartije ugalj je upotrebljen pre 10 godina.

- Naša želja je da izvršimo sva neophodna merenja i da ih ponovimo onoliko puta koliko je potrebno. Merenje će obaviti nadležna institucija iz Kragujevca - rekao je šef održavanja u energani Radojica Brkušanin.