petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vujanovic: Irinej negira postojanje crnogorskog naroda

Vujanovic: Irinej negira postojanje crnogorskog naroda

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je sinoć da izjava novog srpskog patrijarha Irineja da su Crnogoci i Srbi jedan narod predstavlja negaciju crnogorskog naroda i da je to "neočekivano i neobično" od nekog od koga se "očekuju dobre i blage poruke".

Vujanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da takve izjave novog srpskog patrijarha ne idu u korist ni mitropoliji-crnogorsko primorskoj, za čijeg je mitropolita Amfilohija kazao da "nikada nije osporavao crnogorsku naciju, bez obzira što se oseća Srbinom".
Crnogorski predsednik je, međutim, ocenio da izjave novog srpskog patrijarha ne treba "prenaglašavati" i da očekuje da će se sa njim o tome "moći otvoreno i argumentovano razgovarati".

Vujanović je ponovio stav da neće potpisati ukaz o imenovanju ambasadora u Prištini dok se ne prizna crnogorska manjina na Kosovu. On je ocenio da je "neprimereno" što na Kosovu Crnogorci nisu ustavom priznati kao manjina, da je to "ponižavajući" za njih i za Crnu Goru. Reakciju Beograda na uspostavljanje “diplomatskih odnosa” Podgorice sa Prištinom Vujanović je nazvao "emotivnom".
Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da bude prenaglašena ni stroga u ispoljavanju nekih svojih odluka, a Crna Gora ne treba negativno da doživljava tu reakciju.

Komentari

Ma, narod ste, ne brini, istina malecki, gotovo narodnost!? Mozete imati zemlju, cigarete, reku, takse, novine, ali crkvu, e to je vec ozbiljna stvar. Za to morate jos da ''porastete''. I nemoj da se vredjas, mladi ste, ima vremena. Nego udri brigu na veselje!

Патријарх Иринеј је рекао истину. Е сада, то што се српским одметницима, попут Вујановића не свиђа, то је њихов проблем. Црногорска нација никад није постојала и наравно да је нема ни сада. Измишљати нове нације из српске нације је криминал. Честитке патријарху!

Gospodine Vujanoviću, dopustite da dam sebi slobodu da prokomentarišem ovu Vašu izjavu! Crnogorci kao nacija svakako postoje jer nacija označava pripadnost nekoj državi, a to je u ovom slučaju Crna Gora. Narod za razliku od nacije nije administrativna ili geografska kategorija, već genetska. Genetski ste Srbi, pa makar sebe prozvali Marsovcima, a svoju državu Mars. Gene ne možete promeniti politikom za razliku od državnih granica.

Skrećem sada malo od teme, ali moram da napomenem da je zato i nepravilno, ili bolje rečeno neprecizno, reći da je Tadić SRPSKI predsednik. On je SRBIJANSKI predsednik. A on i Milo i Kuzmanović, pa čak i Josipović su srpski predsednici jer su srpskog porekla i predsedavaju državama koje su formirali i čine pripadnici srpskog naroda. A to kako se vi dragi gospodine izjašnjavate, to je Vaša stvar. Kao što rekoh možete sebe zvati Marsovcem i ja ću to da uvažim, ali ne kao etničku pripadnost jer to ne zavisi od toga šta Vi pričate o svom poreklu.

S poštovanjem,
NH