petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Švajcarsko priznanje parohu Ciriške pravoslavne opštine

Švajcarsko priznanje parohu Ciriške pravoslavne opštine

BEOGRAD - Parohu Pravoslavne opštine Svete Trojice iz Ciriha Drašku Todoroviću sinoć je u Beogradu uručeno priznanje za 40-godišnji humanitarni rad i zalaganje za integraciju pravoslavlja u delatnosti Švajcarske kao zemlje domaćina.

Prijem u Ambasadi Švajcarske u Beogradu, povodom 40. godišnjice Ciriške opštine SPC, a u čast njenog osnivača oca Draška, priredio je švajcarski ambasador Ervin Hofer, a među gostima su bili saradnici humanitarnih projekata iz crkvenog, političkog, kulturnog i privrednog života iz Srbije, njenih suseda i zemlje domaćina.

Za vreme četvorogodišnjeg mandata u Komisiji Svetskog saveta crkava za međucrkvenu pomoć, prota Todorović je inicirao i koordinirao pomoć za SPC, programe za školovanje i obrazovanje studenata teologije u inostranstvu, od kojih su mnogi danas profesori Teološkog fakulteta ili ugledni sveštenici.

Opština Svete Trojice u Cirihu je, po blagoslovu patrijarha Pavla i u saradnji sa švajcarskom državom i humanitarnim organizacijama iz drugih evropskih zemalja, bila osnivač prve narodne kuhinje SPC u Beogradu i okolini, gde je podeljeno dva miliona toplih obroka u vreme ratova na tlu zemalja bivše Jugoslavije.

Isti akteri, na čelu sa protom Draškom, su u vreme rata obezbedili kliničkim centrima u Srbiji više tona lekova, hitne pomoći izbeglicama iz Krajine sakupljene u Švajcarskoj i transportovane preko posebne socijalne službe u Kninu u Hrvatskoj.

U ime SPC svečanosti je prisustvovao i episkom šabački Lavrentije. Svečanost povodom 40. godišnjice Crkvene opštine Svete Trojice održana je 20. novembra prošle godine u toj zadužbini Srba iz cele Švajcarske.