petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Protest srpskih medija na Kosmetu

Protest srpskih medija na Kosmetu

ZVEČAN - Zaposleni u srpskim medijima na Kosovu i Metohiji juče su protestovali u prostorijama Televizije Most u Zvečanu zbog pisma koje je RTS uputio direktorima i vlasnicima ovih medija u kojem im skreće pažnju da je 5. februar krajnji rok da preuzmu zaposlene iz RTS/RTV Priština u svoja privatna preduzeća.

Radnici RTS RTV Priština su sticajem okolnosti raspoređeni u nekoliko medija na Kosovu i Metohiji i ukoliko bi se ostvarile ove pretnje, bilo bi to prvo gašenje jedne srpske institucije na Kosovu i Metohiji, ocenjeno je na zboru, kome je prisustvovalo oko 150 zaposlenih.

Zaposleni u srpskim medijima naveli su u otvorenom pismu Vladi Srbije da je Televizija Most nastala po nalogu vlade pokojnog premijera Zorana Đinđića sa jasno definisanim zadacima, da bude uticajan srpski medij na Kosovu i Metohiji, koji obavlja i funkciju emitera za ovdašnje srpsko stanovništvo, kao i da obezbedi mrežu dopisništva za potrebe javnog servisa.

"Gotovo 10 godina radili smo u teškim i nebezbednim uslovima prateći svaki iole značajniji događaj, profesionalno i u želji da zbližavamo zajednice i budemo od pomoći svojoj državi u sprovođenju politike prema Kosovu i Metohiji", kaže se u pismu.

Kada smo konačno i od predstavnika te međunarodne zajednice dobili podršku za pravljenje mreže srpskih medija, koja već funkcioniše, problematična je postala, kako kažu, "podrška naše matične kuće i naše države".

U pismu RTS, koje je potpisao predsednik Komisije za spovođenje socijalnog programa Nebojša Nedeljković, navedeno je da se odluka Upravnog odbora o socijalnom programu odnosi i na ove radnike na Kosovu i Metohiji i da u budžetu RTS za februar mesec 2010. za njih nije predviđena isplata zarada i ostalih materijalnih davanja.