petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prihvatio teško breme

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ IZJAVIO DA JE IZBOR ZA VRHOVNOG POGLAVARA SPC "VELIKI KRST SLUŽBE I ZVANJA", ZA ČIJE ĆE MU NOŠENJE TREBATI VIŠE POMOĆI SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA

Prihvatio teško breme

Patrijarh je ukazao da je posebno teško biti naslednik patrijarha srpskog gospodina Pavla

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve prihvatio kao "teško breme" i "dosta veliki krst službe i zvanja", za šta je potrebno mnogo snage i još više pomoći Svetog arhijerejskog sabora SPC.

- Sa verom i obećanjem da ta podrška neće izostati, odlučio sam da prihvatim izbor i evo, Bogu hvala, ovih deset dana je prošlo u upoznavanju i susretima sa ljudima, pre svega, a delimično i sa onim što me čeka u budućem radu - rekao je patrijarh srpski u intervjuu Informativnoj službi SPC.

On je ocenio da je njegov izbor tekao na način kako ga je on i zamišljao, u miru i redu, suprotno javnosti koja je najavljivala kritične i rizične izbore, pa i da će navodno, kako je kazao, izvesni krugovi u Crkvi doći do izražaja.

Patrijarh Irinej je ukazao da je posebno teško biti naslednik patrijarha srpskog gospodina Pavla, koji je sahranjen na način koji Beograd nikada nije doživeo.
- To je dokaz koliko je naš narod uvažavao Njegovu svetost, sa njegovim ličnim osobinama i ponašanjem, cenio njegove prave ljudske, hrišćanske vrednosti - jednostavnost, hrišćansko življenje, originalno i primenjeno u svemu prema jevanđelju - istakao je Irinej.

Patrijarh Irinej kazao je da je patrijarha Pavla teško oponašati u toj njegovoj jednostavnosti.

Osvrnuvši se na svoje službovanje u Nišu, patrijarh je podsetio da je u tom gradu proveo duže od 30 godina i da su ga Nišlije još "u onom vremenu primile kao svoj svoga".

Komentari

Vase Preosvestenstvo, za onoga ko iskreno veruje u Boga nema teskog bremena.

Nista ne brinite,ja vam garantujem da vase "breme"nece biti teze od kasike kao ni onima pre vas.