petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > O reizboru sudija za nekoliko dana

O reizboru sudija za nekoliko dana

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da će zvaničan stav o reizboru sudija zauzeti u toku sledeće sedmice, pošto završi uvid u dokumentaciju Visokog saveta sudstva.

- Vrhovni savet sudstva nam je omogućio pristup svim relevantnim dokumentima, a nadzor će potrajati nekoliko dana. Nakon toga ćemo zauzeti stav o svim otvorenim pitanjima u vezi sa reizborom sudija - rekao je Šabić.
Na reizbor je, pored žalbe Udruženja sudija Srbije, podneto i 15 pojedinačnih žalbi, ukazao je on, i objasnio da je to razlog zbog koga ima obavezu da utvrdi činjenično stanje i obavi neposredan uvid u dokumentaciju.

- To je redovno ovlašćenje, s obzirom na to da je u reizboru nosioca pravosudnih funkcija javno izražena sumnja da je povređen Zakon o zaštiti podataka ličnosti, odnosno da su korišćeni podaci koji ne bi smeli da se koriste -precizirao je poverenik i dodao da "kontrola" relevantnih dokumenata podrazumeva i komunikaciju sa organima od kojih je VSS pribavljao podatke i koje je koristio prilikom reizbora.

- Takođe, obavićemo uvid i u dosijee onih koji su podneli žalbe, ali i drugih sudija, koji se nisu žalili, na osnovu metode slučajnog uzorka - zaključio je Šabić.

Reizbor sudija obavljen je 17. decembra prošle godine, nakon čega su se neizabrane sudije žalile na kriterijume po kojima su birane.

Ključne reči: