petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nezaposlenost glavni problem

Savetnik premijera Jurij Bajec kaže da odmrzavanja plata neće biti do ekonomskog oporavka

Nezaposlenost glavni problem

BEOGRAD - Odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude "malo značajnijeg" ekonomskog oporavka, rekao je juče savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

- Nije realno dok ne bude malo značajnijeg ekonomskog oporavka, odnosno dok ekonomska aktivnost, makar u prvoj polovini godine, ne pokaže ozbiljnije znake oživljavanja - rekao je Bajec na predstavljanju novog broja časopisa "Izazovi evropskih integracija".

Zaboravili poljoprivredu

Savetnik premijera je rekao da je ključna tema kojom Vlada Srbije mora da se bavi povećavanje udela industrijske proizvodnje i poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu.
- U toku je izrada nove strategije i modela privrednog razvoja, okrenutog revitalizaciji i tehnološkoj modernizaciji industrije i poljoprivredi i uslužnim sektorima koji mogu da donesu kvalitetan devizni prihod, kao i izrada strategije povećanja međunarodne konkurentnosti Srbije - rekao je Bajec i dodao da se u brzini reformi zaboravilo na industriju i poljoprivredu.

Bajec je naveo da će predstavnici Vlade Srbije sledeće nedelje tokom razgovora sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda razgovarati o zamrznutim platama u javnom sektoru i penzijama.
- MMF najviše interesuje penzioni sistem, jer ne mogu da shvate tako velika izdvajanja za penzije iz bruto domaćeg proizvoda - rekao je Bajec i dodao da sporazum Srbije i MMF o zamrzavanju nije bio "posledica tvrdog stava ili hira MMF".

Bajec je naveo da će najavljene izmene zakona o penzionom sistemu doneti poboljšanja, ali da te izmene neće same po sebi rešiti glavno pitanje.
- Glavno pitanje je što u Srbiji u generaciji aktivnog stanovništva, starosti od 15 do 65 godina, radi svaki drugi čovek i dok god je tako u penzionom sistemu osiguranja, postojaće prirodni problem koji nije moguće rešiti sve većim izdvajanjem iz budžeta - rekao je Bajec.

Prema njegovim rečima, glavni ekonomski, socijalni, pa time i politički problem u 2010. godini ostaće nezaposlenost, jer je potrebno vreme da poslodavci ponovo zaposle nove ljude.