petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ne reaguju na antisemitizam

Ne reaguju na antisemitizam

BEOGRAD - Savez jevrejskih opština u proteklih deset godina podneo je više od 30 tužbi i krivičnih prijava protiv odgovornih za širenje antisemitizma, ali tužilaštvo ni sudovi nijednu od prijava dosad nisu procesuirali, a neki postupci su, prema pravosnažnim odlukama suda, čak i obustavljeni, kažu u Savezu.
Oni su u februaru prošle godine uputili pismo ministarki pravde Snežani Malović ukazujući da se po njihovim prijavama i zahtevima za sprovođenje istrage ne postupa, a nedavno su o tom problemu obavestili i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Najveći broj tužbi podnet je protiv pojedinaca i izdavačkih kuća zbog širenja antisemitske literature, koja je na našem tržištu, u slobodnoj prodaji po knjižarama, prisutna sa više od 100 naslova. Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kaže da se takvim stvarima može i mora stati na put, ali da je to sada u nadležnosti tužilaštva. Po Krivičnom zakoniku za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U većini knjižara u Srbiji nesmetano se prodaju "Protokoli sionskih mudraca", "Adske protuve", "Jevrejsko ritualno ubistvo", "Zavera protiv Hrista", a književnik Filip David kaže da je razočaran činjenicom da u Srbiji nema javnog mnjenja koje bi osudilo pojavljivanje takve literature, nego uvek mora da se oglasi neko iz jevrejske opštine.

Ključne reči: