petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Na vakcine bačene milijarde

ZBOG SLABOG ODZIVA GRAĐANA PROPADA 15 ODSTO NEISKORIŠĆENIH DOZA VAKCINA

Na vakcine bačene milijarde

Ukoliko se ovaj trend nastavi, do kraja vakcinacije će na otpadu završiti 1.029.000 evra

BEOGRAD - Zbog lošeg odziva građana na vakcinaciju protiv novog gripa Srbija će izgubiti milion evra. Pošto se sadržaj bočice od 10 doza vakcina mora iskoristiti u roku od 24 sata od otvaranja, zbog manjka kandidata za pelcovanje izgubićemo čak 15 odsto kupljenih doza. To znači da će od 857.500 vakcina, kupljenih po ceni od osam evra, propasti čak 128.625 doza pa će tako na otpadu završiti milion i 29.000 evra.

Uništavanje na "Torlaku"

Direktor Instituta "Torlak" dr Ranko Dakić kaže da ova ustanova sve neiskorišćene vakcine može da uništi besplatno.
- Mi imamo autoklavu u kojoj se pod visokim pritiskom i temperaturom otpad dekontaminira i mašinu za mlevenje i mogli bismo da uništimo vakcine kojima je rok istekao. To nije delatnost kojom se mi bavimo i to ne radimo, ali imamo uslove i pošto mi radimo za državu to bismo uradili džabe. Uništavanje medicinskog otpada u Austriji košta između 1,5 i šest evra po kilogramu zavisno o kojoj vrsti otpada se radi - kaže Dakić.

Epidemiolog Vladimir Petrović, član radne grupe Ministarstva zdravlja zadužen za vakcinaciju, kaže da je rashod vakcina veći u manjim mestima.
- Prema izveštaju sa terena, rashod se kreće između 10 i 12 odsto, a najviše može da ide do 15 odsto neiskorišćenih doza vakcina. Što je sredina manja, to je veće rasturanje. Ako na vakcinaciju u roku od 24 sata dođu dve osobe, osam doza mora da se baci, ali ukupno rashod neće biti veći od 15 odsto - kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, neupotrebljene vakcine će se prikupljati iz zdravstvenih ustanova tek kada se vakcinacija završi.

U Domu zdravlja na Vračaru kažu da je bilo dana kada je po pola sadržaja bočice ostajalo neiskorišćeno.
- Trenutno imamo devet bočica po pola sadržaja vakcina i četiri u kojima je ostalo po tri neiskorišćene vakcine. To je ukupno 57 doza vakcina i to samo na opštoj, a ne znam koliko ih je ostalo na dečjem odeljenju. Trenutno vakcinišemo po 10 osoba dnevno pa su pakovanja vakcina u potpunosti iskorišćena - kažu na Odeljenju opšte prakse.

U Domu zdravlja Stari grad ne misle o uštedi već samo vode računa da vakcini nije istekao rok trajanja.
- Za poslednje dve nedelje vakcinisano je svega petoro odraslih pacijenata. Ne znam u kom su periodu pacijenti dolazili i koliko je vakcina propalo. Trenutno u ambulanti imamo tri boce sa po tri neiskorišćene doze vakcine - kaže dr Dejan Stevanović, šef ambulante u Domu zdravlja Stari grad.

U Kliničkom centru u Užicu tvrde da su veće probleme sa iskorišćavanjem otvorenih pakovanja vakcina imali u manjim mestima.
- U manjim mestima Sjenici, Kosjeriću ima manje zainteresovanih za vakcinaciju pa je bilo teže iskoristiti sve doze, ali smo nekako uspevali da usklađujemo vakcinaciju tako da je malo doza propalo - kaže Danijela Vasiljević, portparol KC Užice.

Ključne reči:

Komentari

Jedno je pitanje novca, a sasvim drugo da li je trebalo rizikovati jos neki zivot?

Što je Ministarstvo zdravlja krivo što su građani poverovali u razne glasine, uz veliku pomoć samih lekara, da je vakcina štetna. Da toga nije bilo, i da su lekari svi bez izuzetka savetovali građane da se vakcinišu, odziv bi bio masovan. Ovako, dosta ljudi je umrlo, nepotrebno, zbog neznanja i krivice lekara.

Nedostajala je energija koja je postojala 2000-te. Teško je u takvoj situaciji upoznati i naučiti ljude šta je veći rizik - grip ili vakcina. Sada svi znaju šta je bolje ali sad to više nije toliko aktuelno.