petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Mesarovićeva: Sudije dvostrukog morala

Mesarovićeva: Sudije dvostrukog morala

BEOGRAD - Predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović izjavila je da većina neizabranih sudija zna zbog čega nije izabrana, jer VSS nema razloga da ne predoči javnosti objašnjenja za njihov neizbor, ali nema ni zakonsku obavezu da neizabranim sudijama dostavi pojedinačna obrazloženja.

- Visoki savet sudstva nema zakonsku obavezu da neizabranim sudijama dostavi pojedinačna obrazloženja, jer nije reč o reizboru i razrešenju, nego o opštem izboru sudija, o čemu se izjasnio i Ustavni sud. Međutim, većina zna zbog čega nije izabrana - rekla je Mesarovićeva za beogradske medije.

Ona je navela više primera lošeg rada pojedinih sudija, navodeći da je u jednom sudu republičkog ranga pronađeno više stotina predmeta koji su zavedeni na jednog sudiju, pa je određivano da se daju u rad drugim sudijama. Utvrđeno je, kako je rekla, da su pojedine sudije držali butike, kafane, auto-perionice, mehaničarske radnje, salone, a neki su u predmetima u kojima su postupali sklapali ugovore o doživotnom izdržavanju ili o poklonu sa strankama u postupku ili sa porotnicima, što se može lako proveriti.