petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Lisovik: Nema povećanja penzija i plata

Lisovik: Nema povećanja penzija i plata

BEOGRAD - Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovik upozorio je da postoji zabrinutost te institucije, jer je uprkos dogovoru s MMF o zamrzavanju zarada, Vlada Srbije obezbedila još 12 milijardi dinara za plate zaposlenih u administraciji.

- To ugrožava plan štednje koji smo sačinili ne samo za 2010. već i za naredne godine. Zasada smo imali štednju koja je bila bazirana na zamrzavanju plata i penzija. Kako porast zarada ne bi ugrozio plan uštede, moraju da se sprovodu i druge mere, kao što je racionalizacija državne administracije. Nastali zastoj u realizaciji, koja je prema prvobitnom planu trebalo da bude okončana početkom godine, može da predstavlja problem u ostvarivanju strategije štednje - kaže Lisovik.

On dodaje da postoje rizici kada je u pitanju implementacija mera koje su dogovorene, ali zasada aranžman između Srbije i MMF nije ugrožen nijednim potezom vlade.

- Naravno, treba istaći da program podrazumeva da plate i penzije budu zamrznute do kraja godine, tako da pretpostavljamo da to i u Vladi Srbije znaju - poručio je on.

A, iz vlade saopštavaju da će do kraja meseca ispuniti obaveze u vezi sa smanjenjem administracije.