petak 5. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Država kriva za neisplaćene zarade

NA SKUPU U INSTITUTU EKONOMSKIH NAUKA, RASIM LJAJIĆ, MINISTAR ZA RAD, OCENIO:

Država kriva za neisplaćene zarade

Trenutno u Srbiji oko 100.000 zaposlenih ne prima plate, a veliki broj nema overenu zdravstvenu knjižicu, kaže Ljubisav Orbović, predsednik SSS Srbije

BEOGRAD - Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalna pitanja Srbije, ocenjuje da država nije ništa učinila da nesavesne poslodavce onemogući da radnicima ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju im doprinose.

- Država je najodgovornija što radnici imaju nepovezan radni staž, jer nije redovno kontrolisala da li poslodavci izmiruju svoje obaveze - rekao je Ljajić na skupu "Kraj privatizacije, posledice po ekonomski razvoj i nezaposlenost u Srbiji" u Institutu ekonomskih nauka.

On je istakao da se zbog tog propusta sada iz budžeta izdvajaju sredstava za povezivanje radnog staža, jer radnici ne treba da snose posledice lošeg rada državnih službi. Ne bi bilo dobro, prema rečima Ljajića, da se preispituju sve privatizacije, već samo slučajevi gde postoji sumnja da je bilo zloupotreba.
- U takvim slučajevima treba preduzeti sve zakonske mere da se zaštite imovina firmi i prava radnika - rekao je Ljajić.

Trenutno u Srbiji, prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića, oko 100.000 zaposlenih ne prima plate, a veliki broj nema ni overenu zdravstvenu knjižicu. Za takvo stanje, kako je istakao, krivicu snose država i Agencija za privatizaciju, jer se nije vodilo računa kome se prodaju firme, već za koju cenu.

Na to je ukazao i Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, navodeći da među vlasnicima privatizovanih firmi ima dosta onih koji su novac stekli u sivoj ekonomiji ili kriminalu i čija namera nije da nastave delatnost, već da rasprodaju imovinu preduzeća koje su kupili.

Boro Drašković, saradnik Instituta ekonomskih nauka, predložio je da se hitno raskinu svi privatizacioni ugovori gde kupci ne ispunjavaju svoje obaveze prema radnicima i državi i istakao da predstoji privatizacija javnih preduzeća, za koju mora da se utvrdi dobra strategija.

Za efikasno okončanje privatizacije društvenih i državnih preduzeća potrebno je da se hitno donesu zakoni o restituciji i o javnoj svojini.

U Srbiji je od 2002. godine privatizovano oko 2.500 preduzeća čija je ukupna prodajna cena bila 2,9 milijardi evra, a vrednost ugovorenih investicija je 1,4 milijarde evra. Raskinuto je 27 odsto, odnosno više od 500 kupoprodajnih ugovora. Neprivatizovanih je još oko 200 društvenih i državnih firmi i očekuje se da će njihova prodaja biti okončana do kraja 2010. godine.