četvrtak 5. januar 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Đuričin:Učiniće sve da sačuvaju evro

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dragan Đuričin o evrozoni

Đuričin:Učiniće sve da sačuvaju evro

Fiskalna unija i država kao poslednji garant transakcija bolje je rešenje za izlazak iz krize nego centralna banka Evrope, tvrdi ekonomski ekspert

BEOGRAD - Ekonomski ekspert Dragan Đuričin izjavio je da će sedamnest zemalja članica evrozone učiniti sve da sačuvaju evro kao valutu zone i Evropske unije.

Fiskalna unija i država kao poslednji garant transakcija su prema mišljenju Đuričina, bolje rešenje za izlazak iz krize nego centralna banka Evrope.
Đuričin, koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, objasnio je da fiskalna unija znači da je Evropa priznala dug i da će ga plaćati postepeno, ali i da će fiskalno opterećenje privrednih subjekata u evrozoni biti veće jer će biti povećani ili uvedeni razni porezi.

„ To je možda šansa za Srbiju, jer ako uredi svoj pravni sistem i energizuje neke bitne investicije u infrastrukturi, energetici i poljoprivredi, to bi bila prilika da se proizvodnje u zemljama evrozone pod pritiskom novog fiskalnog opterećenja, presele u Srbiju. To bi možda bila prilika, da iz hendikepa uđemo u prednost ali, mnogo toga treba uraditi...", ukazao je on.

Đuričin smatra da će posledice globalne ekonomske krize tokom cele naredne godine biti veoma pogubne za zemlje zapadne hemisfere.

On je dodao da će 2012. biti godina u kojoj će kineski investitori preuzimati značajne banke i preduzeća iz realnog sektora, što će ih, kako je rekao, konsolidovati ali i promeniti geopolitičku sliku Evrope i značaj pojedinih zemalja.

„Čini mi se da je 2012. godina borbe za Evropu, s tim da će oni koji imaju slobodna sredstva pokušati da je preuzimaju, a onima kojima to nije interes političkim sredstvima pokušavaće da odvrate te investicije. Kako će se to završiti teško je proceniti", naveo je on.

„Ako ekonomija bude glavni kriterijum, to će dovesti do eliminacije uzroka krize i u 2013. godini možemo očekivati oporavak. Ako geopolitika bude primarna, onda ćemo i dalje biti u opasnoj zoni krize sa duplim dnom, možda i slobodnom padu svetske ekonomije", zaključio je Đuričin.

Komentari

Evo objasnjenja Svjetske ekonomske i Financiske krize naravno to najbolje zna Beogradski ekonomista!

Hvala GJ i Profesoru Djuricinu, sjajan clanak! Sretan Bozic i praznici!