petak 4. maj 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Gardisti obeležili Dan jedinice

Gardisti obeležili Dan jedinice

BEOGRAD - Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležili su u beogradskoj kasarni "Dedinje" Dan jedinice, a svečanom postrojavanju i defileu gardista prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković.

Šutanovac je čestitao Dan jedinice sadašnjim i bivšim pripadnicima i istakao da je reforma sistema odbrane obeležila prethodne četiri godine, kao jedna od najznačajnijih i najvećih reformi koje su sprovedene u Srbiji decenijama unazad, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

"Sama činjenica da su, u strojevima u kojima ste danas, isključivo profesionalni pripadnici Vojske Srbije govori da smo potpuno izmenili organizacionu strukturu i način funkcionisanja obuke i svih onih delova sistema koji čine jednu savremenu i modernu vojsku", rekao je Šutanovac i dodao da je sve to rađeno sa ciljem da Srbija dobije moderniju vojsku.

Posle svečanog defilea jedinica Garde, najuspešnijim gardistima dodeljene su nagrade i priznanja.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, obeležavanjem Đurđevdana kao Dana Garde nastavlja se tradicija duga 182 godine, jer je na taj dan 1830. po naređenju gospodara Srbije, kneza Miloša, u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe Gvardije koju je činilo 120 najstasitijih i najuglednijih momaka iz svih nahija srpske Kneževine.

Garda Vojske Srbije namenjena je za obavljanje vojnih počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike i obezbeđenje važnih vojnih i državnih ličnosti i objekata.

Obeležavanje Dana Garde nastaviće se i u subotu, u istoj kasarni, manifestacijom "Otvoreni dan" kada će svi zainteresovani imati priliku da vide tehniku kojom raspolaže ta jedinica.