ponedeljak 4. mart 2013.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Francuzi nude nude posao mladima u Srbiji

Francuzi nude nude posao mladima u Srbiji

BEOGRAD - Francusko-srpski sajam zapošljavanja otvoren je danas u Francuskom institutu u Beogradu i na njemu će 11 francuskih kompanija koje rade u Srbiji ponuditi posao mladima.

Među njima su "Tigar tajers Mišlen" (Tigar Tyres Michelin), "Mlekoprodukt Bongrain", "Kredi agrikol bank", (Credit Agricole), Osiguranje "Aksa " (Axa) i "Alkatel lusen" (Alcatel Lucent).

Francuskim firmama mogu da se predstave mladi koji su u potrazi za poslom, a imaju domaće ili francuske diplome visokoškolskih ustanova i govore francuski i engleski jezik.

Francuski ambasador u Srbiji Gzavije Denio je rekao na konferenciji za novinare da je cilj sajma povezivanje mladih sa investitorima iz Francuske, odnosno da je sajam njihov doprinos u borbi protiv ekonomske krize. On je naveo da od 40 najvećih francuskih firmi, polovina posluje u Srbiji, kao i još mnogo manjih firmi. Prema njegovim rečima, 620 studenata iz Srbije se trenutno školuje na francuskim univerzitetima i fakultetima.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Ljiljana Džuver navela je da su mladi zbog ekonomske krize u teškom stanju i da više od polovine uzrasta od 15 do 24 godine nije zaposleno. Od 770.000 nezaposlenih u Srbiji, 270.000 su mladi do 30 godina, a od toga 20 odsto nema nikakve kvalifikacije, kazala je Ljiljana Džuver i dodala da je strategija ministarstva vraćanje što više mladih u obrazovanje.

Sajam, u organizaciji Udruženja diplomaca francuskog visokoobrazovnog sistema (ADEF), podržali su Francusko-srpska privredna komora i Francuski institut u Beogradu, a pokrovitelj je Ambasada Francuske u Srbiji. To je četvrti takav sajam u prostorijama Francuskog instituta, u Knez Mihailovoj ulici.