sreda 4. mart 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Žele samo ono što im pripada

NASLEDNICI HOTELA „ASTORIJA“ JAVNO „ZAPOSELI SVOJE VLASNIŠTVO“

Žele samo ono što im pripada

BEOGRAD - Bivši vlasnici i naslednici hotela „Astorija“ zaposeli su juče ovaj beogradski hotel u znak protesta, jer im imovina oduzeta nacionalizacijom pre 60 godina još nije vraćena.
Tako je Đurđe Ninković, advokat i zamenik Ministra pravde u vladi iz 2001. godine, prošetao kroz prostorije ovog hotela i na simboličan način označio preuzimanje imovine glasno izgovorivši da pripada njegovoj porodici i porodici Savković.
- Danas je hotel prešao natrag u ruke svojih vlasnika. Na ovaj korak smo prinuđeni, jer se od 2000. godine obećava donošenje zakona o denacionalizaciji - rekao je Ninković.
Oduzeto bez rešenja
Prema njegovim rečima zgrada je oduzeta 1948. godine bez valjano sprovedenog postupka i rešenja o nacionalizaciji, bez potvrde o primopredaji nacionalizovanog preduzeća i isplaćene naknade koji je tadašnji Zakon o nacionalizaciji predviđao.
- Govor da denacionalizacija puno košta je skretanje sa teme. „Astoriju“ je država koristila punih 60 godina i sada hoće da je proda na silu pored svojih pravih vlasnika. Mi ne tražimo te pare, već samo da nam se vrati ono što je naše - rekao je Đurđe Ninković i objasnio da je 1. januara 2009. godine prestao da važi bilo kakav pravni osnov za korišćenje zgrade hotela u korist države, jer je postojala zakonska obaveza da se isplati naknada u roku od 50 godina, počev od 1. januara 1959. godine.

AGENCIJA: POSTUPAMO U SKLADU SA ZAKONOM
Agencija za privatizaciju oglasila se juče saopštenjem da se u procesu privatizacije DHUTP „Astorija“, koji poseduje nekada nacionalizovanu imovinu, mora postupati isključivo u skladu sa zakonom o privatizaciji.
Agencija je navela da će prilikom privatizacije kapitala, nekadašnji vlasnici hotela i dalje moći da se bore za svoja prava, samo što će ih, umesto od društvenog kapitala, potraživati od novog vlasnika - pravnog ili fizičkog lica.


- Pokrenuli smo i sudske postupke, ali nema razloga da čekamo ishod pošto ova kuća pripada nama - zaključio je Ninković i dodao da će kao vlasnik pokušati da uknjiži hotel.
Žive i rade u hotelu
U svom obraćanju medijima on je pozvao Agenciju za privatizaciju da odmah obustavi postupke prodaje imovine koja je evidentirana po zakonu o prijavljivanju i evidenciji oduzete imovine, a vladu da po hitnom postupku donese uredbu kojom se zabranjuje i obustavlja prodaja te imovine, a nadležne da donesu pravičan zakon o nacionalizaciji.
Porodice bivših vlasnika hotela nastavile su da posle nacionalizacije žive u hotelu, u apartmanu na prvom spratu, gde danas živi Višnja Ninković, a advokat Đurđe Ninković u apartmanu ima svoju advokatsku kancelariju. Aukcijska prodaja Društveno-hotelsko-ugostiteljskog i turističkog preduzeća „Astorija“ zakazana je za petak, 6. mart. Početna cena je 1,2 miliona evra, dok se njegova vrednost procenjuje na pet miliona evra.

Komentari

Ako je stvarno istekao rok za nadoknadu koji je propisao zakon iz 1959. godine, a ova vlada je to propustila (sto me ne bi cudilo...)pa onda su stvari ciste: drzava nije postovala svoj sopstveni zakon da plati odstetu u roku od 50 godina, pa je sada zbog toga izgubila pravo na imovinu. Meni se cini jasno. Propisi i zakoni treba da se postuju, zar ne?

BRAVO GOSPODINE NINKOVICU!NE ODUSTAJTE!!!NI PO KOJU CENU, PA NI U SLUCVJU UPOTREBE SILE OD STRANE TIH HOHSTAPLERA IZ AGENCIJE NE ODUSTAJTE!!!PROBUDICE SE SVI VLASNICI PREMA KOJIMA SAE OVA DRZAVA PONASA KAO DA SU TITO I MOLOSEVIC JOS UVEK N A VLASTI!!LAZNA DEMOKRATIJA I KOMUNISTICKI FASIZAM MORAJU DA PADNU NAJZAD I TO R E V O L U C I J O M!!!VREME JE!!!DOLE BANDA LOPOIVA I LAZOVA!!!BRAVO I NE ODUSTAJTE NIPOSTO!!!

Vratiti,sto pre,hotel starim vlasnicima,a krajnje je vreme da Srpska drzava donese i primeni Zakon o restituciji i denacionalizaciji,kojim ce biti ispravljena 64-orogodisnja nepravda,i vracena oduzeta imovina svim starim vlasnicima.Podrazumeva se da je naturalna restitucija sustinska Srpska potreba,jer samo posle naturalne restitucije u Srbiju ce doci posteni investitori,koji ne peru pare,a krupni , strateski, svetski investitori ,dok se ne izvrsi naturalna restitucija i denacionalizacija, i nepomisljaju da dodju u Srbiju.NATURALNA RESTITUCIJA I DENACIONALIZACIJA=INVESTICIJE I PRIVREDNI RAST!!!

ocigledno ovde je najlakse prodati kradenu robu. nazalost. pravim vlasnicima i domacinima koji su vredno radili i sticali svoj imetak i omoguli sebi i drugima da rade, onemoguceno je raspolaganje sopstvenom imovinom.

Ostavite ljude na miru i prekinite da u ime drzave pljackte ovaj narod. Dosta nam je vas trulezi.

Da li je moguce da se drzava bavi preprodajom bespravno oduzetih dobara? Za ovo se na zapadu ide u zatvor. To je kao kada neko kupi ukradeno, pa preprodaje! Uzas!
Nasi politicari ne zele uopste da pridju Eu, jer ce tada morati da se suoce sa zakonom.
Ovo izaziva zgrazavanje i opomenu da titovo i milosevicevo vreme nije proslo!

Pa kod nas ce se napraviti haos ako je stvarno 1 januara 2009. godine istekao rok za isplatu naknade za imovinu kao sto je hotel Astoria. Ako se automatski ta imovina vratila vlasnicima, to se mora znati. Vlada mora de reaguje da nam kaze sta se tu dogadja.

"Agencija je navela da će prilikom privatizacije kapitala, nekadašnji vlasnici hotela i dalje moći da se bore za svoja prava, samo što će ih, umesto od društvenog kapitala, potraživati od novog vlasnika - pravnog ili fizičkog lica." Ovo je vrhunac licemerja! Drugovi iz agencije bi hotel "lepo" privatizovali, dakle prodali, a onaj koji bi to "po zakonu kupio", dakle dao pare, bi posle trebao da se parniči sa pravim, zakonitim vlasnicima!? Za ove iz Agencije su Koza nostra i Kamora - male bebe! Srbija pod hitno treba da raspusti i ukine raznorazne uzurpatorske para-državne agencije! Poziv svima koji žele da ulažu u Srbiji: PAZITE ŠTA KUPUJETE I DA LI JE TO ŠTO POKUŠAVAJU DA VAM PRODAJU PREDHODNO NEKOME OTETO!

A vlada je kao za Evropsku Srbiju.Zar im u stvari nije jasno da u EZ nemogu uci bez denacionalizacije.Jos jedan u nizu dokaza da je u srbiji komunizam na vlasti i dalje jedino pljackom se prave pare.Neka se zamiske.Amerka i EZ sve to zna i zato dok se lopovska politika ne promeni nema ni EZ a ni prave pomoci